26.3.12

"Πάτος" για Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΤΕΙ Καλαμάτας

Ανακοινώθηκε η ετήσια κατάταξη του world ranking universities για την κατάταξη Ανωτέρων και Ανωτάτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως.
Ειδικότερα και όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking), στις 15 πρώτες θέσεις βρίσκονται μόνο δημόσια πανεπιστήμια.
Πέντε πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%.
Άλλα τρία πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.
Άλλα έξι ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.
Μεταξύ 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή.
Για τα ΤΕΙ
Το πρώτο ελληνικό ΤΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη είναι εκείνο της Κρήτης (2.316 θέση).
Τέσσερα ΤΕΙ (Κρήτης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας) βρίσκονται μεταξύ του 10 και του 15% καλύτερου της παγκόσμιας κατάταξης.
Πέντε ακόμα ΤΕΙ (Καβάλας, Πειραιά, Μεσολογγίου, Κοζάνης και Σερρών) βρίσκονται μεταξύ 15 και 20%.
Μάλιστα τα πρώτα δύο ΤΕΙ (Κρήτης και Αθήνας) βρίσκονται πάνω από οκτώ πανεπιστήμια.
Στο συγκεκριμένο παγκόσμιο ranking, οι επτά χώρες εμφανίζουν μεγάλη διασπορά στον αριθμό των ιδρυμάτων.
Τα λιγότερα, 49, υπάρχουν στη Φιλανδία και την Ιρλανδία, και τα περισσότερα, 111, καταγράφονται στην Πορτογαλία.
Η Ελλάδα με 64 ιδρύματα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των επτά χωρών.
Στο 1% της παγκόσμιας κατάταξης οι 6 από τις 7 χώρες εμφανίζουν τουλάχιστον ένα ίδρυμά τους. Εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία.
Τα περισσότερα ιδρύματα, τρία τα έχει η Αυστρία. Η Ελλάδα έχει ένα ίδρυμα, όπως και η Φιλανδία.
Στο καλύτερο 10% τα δεδομένα εμφανίζουν έντονες ποσοτικές διακυμάνσεις. Ουσιαστικά, μπορεί κανείς να διακρίνει τρεις ομαδοποιήσεις. Στην πρώτη, υπάρχουν η Φιλανδία (24,6%), η Αυστρία (24,5%) και η Ελλάδα (24,3%).
Στη δεύτερη ομαδοποίηση, βρίσκει κανείς την Πορτογαλία (18,7%) και την Ιρλανδία (18,4%). Στην τρίτη, τοποθετούνται η Νορβηγία (15,2%) και η Δανία με σχεδόν το 1/10 (11,2%) των ιδρυμάτων της στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.