26.4.12

Η Κομισιόν «αδειάζει» τη Νέα Δημοκρατία για το έλλειμα του 2009 !!

Η Κομισιόν «αδειάζει» τη Νέα Δημοκρατία ως προς τις καταγγελίες περί  «τεχνητής διόγκωσης» του ελλείμματος του 2009, σύμφωνα με την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου Algirdas Šemeta σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυς Ποδηματά. 

Στην ερώτηση της προς την Επιτροπή η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  κ. Ποδηματά, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή «θεωρεί βάσιμες και τεκμηριωμένες τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», «πότε και με ποιο τρόπο διαπίστωσε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν ήταν αξιόπιστα και σε τι ενέργειες προέβη», και τέλος «πως αξιολογεί την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων σήμερα».
Στην απάντησή του ο κ. Algirdas Šemeta, αφού εξηγεί τη διαδικασία με βάση την οποία καταρτίζονται, δημοσιεύονται και επαληθεύονται τα στατιστικά στοιχεία των κρατών Μελών επισημαίνει ότι «Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95 (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών στην Κοινότητα)».
Η Κομισιόν τονίζει ευθέως στη συνέχεια ότι «κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ», συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις». Στη συνέχεια απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες περί «τεχνητής διόγκωσης» του ελλείμματος του 2009, η Επιτροπή εξηγεί ότι η οριστικοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 ήταν το αποτέλεσμα των «διαδοχικών μεθοδολογικών επισκέψεων στην Ελλάδα σχετικά με τη ΔΥΕ», παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Eurostat, του κ. Walter Radermacher, προς τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής.
Τέλος ο κ. Šemeta επισημαίνει ρητά ότι «η ποιότητα των στατιστικών για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που κοινοποιούνται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχουν βελτιωθεί σημαντικά».
EL P-003488/2012 Απάντηση του κ. Šemeta εξ ονόματος της Επιτροπής (26.4.2012) 

1. Οι στατιστικές για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος καταρτίζονται και δημοσιεύονται σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΛ95. Η Επιτροπή (Eurostat) επαληθεύει τα κυβερνητικά στοιχεία που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη στους πίνακες κοινοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ).
Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.
2. Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.
Ύστερα από μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Οκτώβριο του 2009, η Επιτροπή (Eurostat) προέβη σε μια σειρά μεθοδολογικών επισκέψεων στην Ελλάδα σχετικά με τη ΔΥΕ. Αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων σχετικά με την ελληνική ΔΥΕ, καθώς επίσης και των ενεργειών της Επιτροπής (Eurostat), είναι διαθέσιμη στις ακόλουθες εκθέσεις και στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Eurostat, του κ. Walter Radermacher, προς τον πρόεδρο της επιτροπής έρευνας. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/COM_2010_REPORT_GREEK/EN/COM_2010_REPORT_GREEK-EN.PDF

 http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/documents/Greece%20-%202010%20methodological%20visits%20report.pdfhttp://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/GR_LETTER_26_03_2012/EN/GR_LETTER_26_03_2012-EN.PDF
 3. Η ποιότητα των στατιστικών για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που κοινοποιούνται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως διαπιστώνεται από τα δεδομένα που αναφέρονται στο σημείο 1.