20.4.12

ΟΥΡΕΣ για πιστοποιητικά Μεταναστευσης στην Καλαμάτα !!

 Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΞΑΝΑΖΕΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ  ΤΟΥ "60"
Έχουν «ξεκληριστεί» ολόκληρες οικογένειες, ενώ τουλάχιστον 25-30 άτομα έχουν απευθυνθεί στις υπηρεσίες της Εισαγγελίας Καλαμάτας, προκειμένου να πάρουν ποινικά μητρώα, να εκδώσουν visa για κράτος εκτός Σέγκεν και να αναζητήσουν δουλειά.
Σημαντικά έχει «χτυπήσει» το κύμα μεταναστών την Καλαμάτα, με αρκετούς νέους και ανθρώπους μέσης ηλικίας να έχουν επιλέξει ως λύση τον ξενιτεμό για μια καλύτερη τύχη. 
 Είναι, δε, χαρακτηριστική η δήλωση του τουριστικού πράκτορα Βασίλη Τριγκιλίδα, ότι έχουν «ξεκληριστεί» ολόκληρες οικογένειες, ενώ τουλάχιστον 25-30 άτομα έχουν απευθυνθεί στις υπηρεσίες της Εισαγγελίας Καλαμάτας, προκειμένου να πάρουν ποινικά μητρώα, να εκδώσουν visa για κράτος εκτός Σέγκεν και να αναζητήσουν δουλειά.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Καλαματιανών που επιλέγουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, διώχνει τα παιδιά της, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που επέλεξαν τη μετανάστευση ως λύση σωτηρίας δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητος: ξεπερνά τις 7 χιλιάδες, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 40.000! 
Εισαγγελία 
Το κύμα μετανάστευσης έχει αυξηθεί από το Σεπτέμβριο και μετά, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία από την Εισαγγελία Καλαμάτας, για αιτήσεις για visa, από την αρχή του χρόνου:
Δύο αδέλφια από την Καλαμάτα, 25 χρόνων το αγόρι και 22 η κοπέλα, ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για το εξωτερικό. Ένας 29χρονος άντρας έχει ζητήσει visa, ένας 32χρονος, ένας 27χρονος, ένας 38χρονος, ένας 34χρονος για Κύπρο. Αλλά και κοπέλες.
 Μία 26χρονη για Κύπρο, μια 32χρονη για Αυστραλία κ.ά. Επίσης, μεγαλύτερες ηλικίες παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη. Ένας 47χρονος ετοιμάζει τα χαρτιά του για το εξωτερικό και ένας 49χρονος για την Αυστραλία.
Επίσης για την Αυστραλία ετοιμάζονται άλλος ένας 49χρονος, ένας 50χρονος, ένας 45χρονος και ένας 43χρονος. Άλλος 45χρονος φτιάχνει τα χαρτιά του για τη Νέα Ζηλανδία. Ένας 42χρονος θα πάει να βρει την τύχη του στην Αμερική, ένας 34χρονος στο Μονακό, ένας 47χρονος στη Ρωσία και μια 19χρονη στον Καναδά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας, η τάση είναι αυξητική και πρόκειται για ανθρώπους μεσαίας οικονομικής κατάστασης, μεσαίας μόρφωσης, άνθρωποι «διπλανοί» που δεν υποψιάζεσαι πως αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
Τουριστικά γραφεία 
Οι περισσότεροι απευθύνονται στα ταξιδιωτικά γραφεία προκειμένου να κλείσουν εισιτήριο «χωρίς επιστροφή», όμως υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν μόνοι τους κρατήσεις και, κατά συνέπεια, το ποσοστό όσων φεύγουν από την Καλαμάτα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
 Μιλώντας στο «Θάρρος» ο τουριστικός πράκτορας, Βασίλης Τριγκιλίδας, έκανε λόγο για οικογένειες που ξεριζώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης:
«Είναι πολλές οι περιπτώσεις Καλαματιανών που βγάζουν εισιτήρια και ετοιμάζουν χαρτιά για να φύγουν. Έχω αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που φεύγουν για σκανδιναβικά κράτη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.
Η χώρα επιλέγεται από το αν έχουν γνωστούς εκεί ή άλλες επαφές που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αυτό είναι βασικό κριτήριο. Από το Σεπτέμβριο άρχισαν να φεύγουν οι πρώτοι και το κύμα συνεχώς αυξάνεται.
Αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Νορβηγία, Δανία, Ελβετία. Δυστυχώς, έχουν φύγει και ολόκληρες οικογένειες.
 Και το χειρότερο, κάποιες από αυτές δεν είχαν ούτε τα ναύλα για να φύγουν και έκαναν τρομερές θυσίες για να τα καταφέρουν.
Η εποχή μας μου θυμίζει το 1900. Οι ηλικίες που, κυρίως, φεύγουν είναι μεταξύ 30-40. Η γενιά που ξεκινάει τη ζωή της τώρα και μπροστά της δε βλέπει καμία προοπτική.
Οι νέοι άνθρωποι δε βλέπουν φως στον ορίζοντα». Αρκετές περιπτώσεις, ανθρώπων που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Καλαμάτα και την Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Ζαφειρόπουλος.
Όπως μας είπε, κυρίως νέοι άνθρωποι φεύγουν, ψάχνοντας άκρη για το μεταπτυχιακό τους και για δουλειά. Βασικό κριτήριο, όπως λέει και ο κ. Ζαφειρόπουλος, είναι ποιους συγγενείς ή γνωστούς έχει ο καθένας στο εξωτερικό και μπορεί να κάνει μια νέα αρχή.
Οι κύριες χώρες που επιλέγονται είναι Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, αλλά ακόμα και Ολλανδία και Αγγλία, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπως το Ντουμπάι. tharrosnews.gr