1.4.12

Λαχανικά «ανθίζουν» στα μπαλκόνια !!

Λιγότερους κατιφέδες και τριανταφυλλιές αλλά περισσότερη ρόκα, μαϊντανό και μαρούλια, ακόμα και ντομάτες, θ' «ανθίσουν» φέτος στα μπαλκόνια, στους κήπους των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών. 
Φυτώρια και καταστήματα αγροτικών εφοδίων καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για καλλιέργειες κηπευτικών και αρωματικών φυτών στο σπίτι, στη βεράντα, σε παρτέρια και γλάστρες, που συναγωνίζεται αυτό των καλλωπιστικών φυτών και φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.
 Ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Φράγκων της Θεσσαλονίκης, όπου πωλούνται ρίζες κηπευτικών, οπωροφόρων, βολβών και σπόρων εκτιμούν ότι η κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένη 30-35%, χωρίς μάλιστα να έχει κορυφωθεί η περίοδος ζήτησης που υπολογίζεται πριν από το Πάσχα. Αρκετοί απ' όσους συνωστίζονται αυτές τις μέρες στα πεζοδρόμια της Φράγκων, φυτεύουν σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπαλκονιών και στον περίβολο πολυκατοικιών ή είναι οπαδοί της γνωστής άποψης «έχω κήπο στο εξοχικό μου ή στρεμματάκι ξεχασμένο στο χωριό μου και τώρα με την κρίση θα το αξιοποιήσω για οικονομία».
 Και να μη βγάζει, όμως, όπως συμβαίνει συχνά στις ανήλιαγες βεράντες πολυκατοικιών, οι ερασιτέχνες κηπουροί πάλι θα δοκιμάσουν να φυτέψουν φράουλες, κρεμμύδια και ρίζες αρωματικών φυτών που κοστίζουν ελάχιστα και προτιμώνται ιδιαίτερα, καθώς δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις. Κοντά στον κλασικό βασιλικό πια ποτίζονται δενδρολίβανο, μελισσόχορτο, μέντα, δυόσμος ακόμη και θυμάρι που δύσκολα ευδοκιμεί στο κλεινόν άστυ.
Βεβαίως ευχέρεια και αποδοτικότητα στην ενασχόληση των αστικών κηπευτικών έχουν οι ιδιοκτήτες στα ψηλά διαμερίσματα των πολυκατοικιών που διαθέτουν και αρκετό ήλιο. «Τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχει μια τάση για καλλιέργεια κηπευτικών στο μπαλκόνι. Αυτή η τάση έγινε μάλλον ανάγκη από τα Μνημόνια, καθώς αυξάνονται συνεχώς όσοι φυτεύουν στο μπαλκόνι τους ανθεκτικά είδη για το τραπέζι της οικογένειας.
Τα ρετιρέ κι όσοι έχουν πρόσβαση σε ταράτσες δημιουργούν παρτέρια με ντοματιές, πιπεριές και μελιτζάνες. Μάλιστα ορισμένοι έχουν εξελιχθεί σε... επιστήμονες αυτού του τρόπου καλλιέργειας, εφευρίσκοντας πατέντες ποτίσματος και αποστράγγισης των νερών, απομάκρυνσης των πουλιών και αντιμετώπισης των εντόμων», δηλώνει ο κ. Θωμάς Τσούγγαρης, ιδιοκτήτης καταστήματος σπόρων και εφοδίων.: Καθημερινή