18.4.12

Οι Αλβανοί… μας ”τελειώνουν” -Αποχωρούν ομαδικά !!

 ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ...Η ΚΡΙΣΗ !!
 ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ...ΣΗΚΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 510 εκατομμύρια ευρώ. !!
Επιστροφή στην Αλβανία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «μεταφράζεται» για την πλειοψηφία των άνω των 600.000 αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα η οικονομική κρίση.

Αυτή είναι η πρώτη κουβέντα που λένε, όταν τους ρωτά κάποιος για το πώς βλέπουν το μέλλον, αλλά και το πνεύμα των σχετικών δημοσιευμάτων στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα στοιχεία είναι επίσης ενδεικτικά των όσων λέγονται και ακούγονται. Φέτος, ταξίδεψαν για να γιορτάσουν το Πάσχα στην πατρίδα τους περίπου 100.000 αλβανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Είναι ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κατάσταση, αν και η επιστροφή συνδυάστηκε με την επίλυση διαφόρων εκκρεμοτήτων με το αλβανικό κράτος.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι τους τρεις πρώτους μήνες εκταμιεύτηκαν από τις τράπεζες στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στις αλβανικές 510 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2011, οι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μετέφεραν στις αλβανικές τράπεζες 717 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία δεν έχουν προορισμό την καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή δεν αφορούν την κλασική μορφή εμβασμάτων, αλλά κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την διεύρυνση της επιστροφής είναι η αύξηση του αριθμού μαθητών στα σχολεία. Πρόκειται για παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και πήγαιναν σε σχολεία στην Ελλάδα.

Στην πόλη των Αγίων Σαράντα, αναφέρει η διεύθυνση Παιδείας του νομού, κατά το σχολικό έτος 2011-12 ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών στα σχολεία της πόλης έφθασε τους 190.

Πρόκειται για μαθητές που ακολούθησαν αλβανικά σχολεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Στην πόλη του Αργυροκάστρου, μόνο στο δημόσιο ελληνικό σχολείο, (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών ανέρχεται περίπου στους 100. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών κυρίως από μεικτούς γάμους.

Μέρος αυτών είναι αλβανικής καταγωγής και σε τρίτη μοίρα παιδιά Ελλήνων γονέων της μειονότητας. Τα ίδια σχεδόν νούμερα διαπιστώνονται και στο δημόσιο ελληνικό σχολείο (δημοτικό- γυμνάσιο) της πόλης των Αγίων Σαράντα.