2.5.12

Κατάργηση προνομίων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ

ΤΗΝ κατάργηση των προνομίων που απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους, οι υπάλληλοι εισηγμένων και μη ΔΕΚΟ υπόσχεται με έγγραφο προς τις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο το ελληνικό υπουργείο δεσμεύεται για υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στις οποίες δεν θα προβλέπονται εργασιακά προνόμια τα οποία απολαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ. Τα προνόμια αυτά περιλαμβάνουν το ύψος των υπερωριών, τις πρόσθετες αμοιβές, τις αυτόματες αναπροσαρμογές μισθών, ενώ διατηρήθηκαν ακόμη και σε περιπτώσεις που μια ΔΕΚΟ αποκρατικοποιήθηκε συνολικά ή εν μέρει.
Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω των μειώσεων στο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται το «ψαλίδισμα» των εν λόγω προνομίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι νέες συλλογικές συμβάσεις θα συνάδουν τόσο με την οικονομική συγκυρία όσο και με τα οικονομικά δεδομένα κάθε επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση του μνημονίου έχει να κάνει με τη μείωση του μισθολογικού κόστους στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου, η οποία ισχύει και στον στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μέσω αφενός της μικρότερης εξάρτησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου της αύξησης των κερδών.
Επιτακτικότερο είναι το αίτημα μείωσης κόστους στις προβληματικές ΔΕΚΟ, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να περικόψουν θέσεις εργασίας σε περιπτώσεις υπεράριθμων εργαζομένων και ζημιογόνες δραστηριότητες. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έρχονται σταδιακά τα αναθεωρημένα επιχειρησιακά σχέδια που περιλαμβάνουν και τις μνημονιακές υποχρεώσεις για αναμόρφωση τιμολογίων.
Παράλληλα, ενδυναμώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών, οι συμβάσεις των οποίων θα ανανεωθούν.