24.5.12

Η γέννα με καισαρική διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού !!

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείων Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Χου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Disease in Childhood", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 1.255 ζεύγη μητέρων-μωρών και διαπίστωσαν ότι ενώ κατά τη στιγμή της γέννησης το βάρος των παιδιών κατά μέσο όρο δεν διαφέρει ανεξάρτητα με την μέθοδο του τοκετού (φυσικός ή καισαρική), στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν παχυσαρκία. Η αιτία γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καισαρική μπορεί να επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο των παιδιών, κάτι που στη συνέχεια επιδρά αρνητικά στην ικανότητα επεξεργασίας και χώνευσης της τροφής τους.
Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική, τείνουν να ζυγίζουν πιο πολύ σε σχέση με όσες γεννούν φυσιολογικά, γεγονός που επίσης μπορεί να επηρεάζει το βάρος των παιδιών τους. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι διαφορετικές ορμόνες που επηρεάζουν το κατοπινό βάρος του παιδιού, απελευθερώνονται ανάλογα με το είδος του τοκετού. Οι Αμερικανοί γιατροί επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα για να φωτιστεί περισσότερο, ενώ τόνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως η ίδια η καισαρική προκαλεί την παχυσαρκία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως είπαν οι ερευνητές, οι μητέρες που σκοπεύουν να γεννήσουν με καισαρική, καλό θα είναι να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τους. Σχεδόν ένας στους τέσσερις τοκετούς στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται πλέον με καισαρική. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας του παιδιού, ιδίως αναπνευστικά και αλλεργίες.