27.6.12

Υποεκπροσώπηση γυναικών στη νέα Βουλή !

Γράφει  : Η Αντωνία Μπούζα
Βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια ως κοινωνία μπροστά σε προκλήσεις και διακυβεύματα , που άλλοτε θα φάνταζαν παράταιρα στο Ελληνικό κοινωνκό γίγνεσθαι.
Περνώντας δια πυρός και σιδήρου , η πατρίδα μας επιτέλους και για πρώτη φορά απέκτησε μία Κυβέρνηση συνεργασίας που έχει κατανοήσει τις ανάγκες των πολιτών , τις προσδοκίες και τις ευθύνες της απέναντί τους .
Στο θετικό αποτέλεσμα της Κυβερνητικής προσπάθειας , προσβλέπουν και ελπίζουν όλοι οι Έλληνες.
Πέρασαν αυτές οι εκλογές και είδαμε πως υπήρξαν απώλειες σε παραδοχές που μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένες.
Αναφέρομαι στην υποεκπροσώπηση των γυναικών τόσο στη μάχη του σταυρού , όσο και στη νέα Βουλή.
Σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης , αυτό που μετράει στην ενασχόληση με τα κοινά, είναι μόνο η ικανότης και η αξιοποίηση κάθε πρόσφορου ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια.
Μετά όμως από το διαμορφωθέν πολιτικό σκηνικό , κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για την εμφανή έλλειψη εμπιστοσύνης , ισότητας και δημοκρατικής πρακτικής στο μισό και πλέον του πληθυσμού μας , που είναι οι γυναίκες.
Τομείς καίριους για τη ζωή των ανθρώπων , θα μπορούσαν με τον καλύτερο τρόπο να τον προσεγγίσουν , να τον δουλέψουν και τον υπηρετήσουν οι γυναίκες καθώς και στο να διαμορφώσουν τις πολιτικές εκείνες που θα θα έδιναν μία προοπτική διεξόδου και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων  που συνθλίβουν την κοινωνία μας .
Οι πολίτες  έχουν αντιληφθεί αυτό το έλλειμμα , έχουν αντιληφθεί πως η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα βαρύνει αρνητικά στο διαμορφούμενο αποτέλεσμα του έργου που θα παραχθεί και πως ο ρεαλισμός , η επιμονή και διαφορετική προσέγγιση των καταστάσεων από τις γυναίκες ,μόνο θετικά θα προσέφερε στην πατρίδα μας αυτήν τη δύσκολη ώρα.
Χαρακτηριστική είναι και ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ,όπου  αναφέρει ότι η συμμετοχή των γυναικών κατά 1/5 στη νέα βουλή εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα της θεσμοθετημένης ποσόστωσης του 1/3 στους εκλογικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων «και ακόμη χαμηλότερα από το στόχο της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, στόχο που προωθούν οι πολιτικές του “Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013″, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων».
Το ποσοστό των γυναικών στις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 13,95% (18 γυναίκες)
ΣΥΡΙΖΑ: 30,99% (22 γυναίκες)
 ΠΑΣΟΚ 9,09% (3 γυναίκες)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35,00% (7 γυναίκες)
 Χρυσή Αυγή: 5,56% (1 γυναίκα) Δημοκρατική Αριστερά: 29,41% (5 γυναίκες)
ΚΚΕ 33,33% (4 γυναίκες).