27.6.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν στο ιστορικό κέντρο

Παρά τα οικονομικά προβλήματα, το Festival Μηδέν επιστρέφει με ζωντάνια στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας για να παρουσιάσει, στην 8η κατά σειρά διοργάνωση, το νέο του πρόγραμμα σύγχρονης βιντεοτέχνης, στις 5, 6 και 7 Ιουλίου, στην πλατεία Αμφείας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ανήσυχες φωνές από κάθε γωνιά του πλανήτη θα βρίσκονται στην Καλαμάτα, για να μοιραστούν με το κοινό του φεστιβάλ, μέσα από τις δημιουργίες τους, δραστικές εικόνες γεμάτες όνειρα, επιθυμίες, προβληματισμούς και αγωνίες, ανοίγοντας ένα παράθυρο απ' όπου ίσως μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία.
Φέτος συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, ενώ στις τρεις βραδιές του φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 216 έργα από 45 χώρες.
Θα παρουσιαστούν οι θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης «Un]natural disaster», «There's a room in the elephant», «99%», «YOU & i», «StayStill», «Dream a little dream», «How to Art», «2084», «Locall calling!» και «Now you see me... now you don't» σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής ομάδας του φεστιβάλ.
Παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν σημαντικά φεστιβάλ, πλατφόρμες και ομάδες του εξωτερικού όπως, Art:screen (Σουηδία), Nova (Βόρειες Χώρες), Atopia (Νορβηγία), CologneOFF / Cologne International Videoart Festival (Γερμανία) και Madatac (Ισπανία).
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας θα παρουσιαστεί το Animacall, ένα διεθνές project, για την τέχνη του κινουμένου σχεδίου από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), ενώ αργότερα μέσα στον Ιούλιο, μία ακόμα ενότητα με τίτλο Anim[n]ation θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δρόμου που διοργανώνει στο Πάρκο Σιδηροδρόμων το Κέντρο Νέων Καλαμάτας.
Το Festival Μηδέν, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα.
Το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή βιντεοτέχνη.