1.7.12

Be-200 - Το απόλυτο πυροσβεστικό αεροσκάφος !

Το ρωσικό αεροσκάφος-αμφίβιο, Be-200, που χαρακτηρίζεται από το μοναδικό σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, σκοπεύουν να αγοράσουν οι ΗΠΑ. Το αεροπλάνο κατάσβεσης έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα.
Στα μέσα Ιουνίου, το μοναδικό στον κόσμο αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών  Be-200, που κατασκευάζεται από  το Αεροπορικό Ερευνητικό και Κατασκευαστικό Συγκρότημα Beriev, στο Ταγκανρόγκ (ΑΕΚΣΤ - Beriev) πέρασε τις πρώτες δοκιμασίες για την πιστοποίησή του σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA).
Οι εμπειρογνώμονες της κρατικής διυπουργικής επιτροπής αεροναυπηγικής των ΗΠΑ (που περιλαμβάνει τους εκπροσώπους των έξι βασικών υπουργείων και αρχών του τομέα) μελέτησαν στο Ταγκανρόγκ, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των πυροσβεστικών αεροσκαφών της νέας έκδοσης Be-200 ES. Σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή του Γενικού Σχεδιαστή της ΑΕΚΣΤ Beriev, Νικολάϊ Λαβρό, η Ρωσία και η Αμερική έχουν υπογράψει από τον Μάιο του 2010 συμβόλαιο για 10 αμφίβια αεροπλάνα. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις καθορισμένες διαδικασίες πιστοποίησης αεροσκαφών των ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.
Το Be-200 από καιρό χρησιμοποιείται σε τακτικές επιχειρήσεις διάσωσης και πυρόσβεσης στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ελλάδα.
Από τις επίσημες ανακοινώσεις του ρώσικου εργοστασίου αεροσκαφών φαίνεται ότι οι προδιαγραφές του Be-200 είναι απολύτως σύμφωνες με τα πρότυπα των ΗΠΑ για αμφίβιο αεροπλάνο. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές πιστοποίησης, η λήψη του νερού στις δεξαμενές του αεροσκάφους γίνεται εν πτήσει, απευθείας από την επιφάνεια του ταμιευτήρα ύδατος. Ωστόσο, οι αμερικανοί προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το αεροσκάφος με τη μορφή ενός «αερο-δεξαμενόπλοιου εδάφους» που θα εφοδιάζεται στο αεροδρόμιο με ειδικά χημικά, επιβραδυντικά καύσης.
Οι προδιαγραφές αυτές, απαιτούν μικρές τροποποιήσεις στον εξοπλισμό πυρόσβεσης του αεροσκάφους. Μετά τον εκσυγχρονισμό του, το Be-200 θα συνεχίσει τις δοκιμές πιστοποίησης. Κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προώθηση του μοναδικού ρώσικου σχεδίου στη διεθνή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Βόρειας Αμερικής.
Το ενδιαφέρον των αμερικανικών αρχών για το Be-200, σύμφωνα με την εταιρεία αεροσκαφών Beriev, οφείλεται στην ανεπάρκεια του σημερινού πυροσβεστικού αεροπορικού στόλου των ΗΠΑ, που βασίζεται σε στρατιωτικά αεροσκάφη παραγωγής του '60, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πολιτικά. Μια σειρά από ατυχήματα και καταστροφές τον τελευταίο καιρό, ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σκεφτεί σοβαρά την εκ των βάθρων αναβάθμιση των αεροσκαφών, άκρως απαραίτητων μέσων πυρόσβεσης στις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες.
Παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι μακριά από την επιθυμητή (πετώντας με υψηλές ταχύτητες είναι πολύ πιο δύσκολο ρίξει το νερό στον πυρήνα της φωτιάς, σε σχέση με το ελικόπτερο), σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρωπογενείς καταστροφές ή πυρκαγιές σε μεγάλα βιομηχανικά κτήρια με υλικά επικίνδυνα να εκραγούν, η πρόσβαση στην φωτιά των πυροσβεστικών από το έδαφος είναι δύσκολη και ο χρόνος πολύτιμος. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη δυνατότητα που έχουμε για να φτάσουμε άμεσα στην φωτιά και να ξεκινήσουμε την πυρόσβεση είναι από τον αέρα. Μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία για να σωθούν ζωές ή να αποτραπεί μια μαζική περιβαλλοντική καταστροφή.
Μοναδικό αεροσκάφος.
Η Ρωσία και η Αμερική έχουν υπογράψει από τον Μάιο του 2010 συμβόλαιο για 10 αμφίβια αεροπλάνα. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις καθορισμένες διαδικασίες πιστοποίησης αεροσκαφών των ΗΠΑ.
Το πρωτότυπο του Be-200 πέταξε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1998, αποτελώντας τη λογική τεχνολογική εξέλιξη του σοβιετικού Α-40, του θρυλικού «Άλμπατρος», του μεγαλύτερου αμφίβιου αεροσκάφους στον κόσμο με τα 148 παγκόσμια ρεκόρ. Το Be-200 μπορεί να απογειωθεί από διαδρόμους στο έδαφος, μήκους 1.800 μ., και σε επιφανειακά ύδατα με ελάχιστο μήκος διαδρόμου 2.300 μ. Το ψηλότερο κύμα κατά τη διαδικασία απογείωσης -προσγείωσης, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,3 μ., ενώ μια ειδική αντιδιαβρωτική προστασία επιτρέπει τη χρήση των αεροσκαφών σε ανοικτή θάλασσα. Το Be-200 έχει ακτίνα δράσης 3,6 χιλιάδες χιλιόμετρα και μπορεί να πετά σε υψόμετρο οκτώ χιλιάδων μέτρων. Η ταχύτητα πτήσης του αεροσκάφους είναι 710 χιλιόμετρα την ώρα.
Σήμερα, έξι αεροσκάφη  Be-200 επιχειρούν επιτυχώς στη Ρωσία και ένα στο Αζερμπαϊτζάν. Το ρώσικο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων αποφάσισε να παραγγείλει οκτώ αεροσκάφη Be-200 για να εξοπλίσει τρεις πυροσβεστικές μοίρες στις περιοχές της Κεντρικής Ρωσίας, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής. Επιπλέον, η κρατική επιχείρηση «Avialesohrana», η οποία έχει ως αποστολή την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών ετοιμάζεται να ανανεώσει τον εναέριο πυροσβεστικό της εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Ομοσπονδιακής Δασικής Υπηρεσίας Γιεβγκένι Τρουνόφ, «το θέμα αυτό θα κλείσει τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια και θα κοστίσει στο κράτος 15 – 20 δισεκατομμύρια ρούβλια (περ. 375 – 500 εκατομμύρια ευρώ)». Το Νοέμβριο 2011 το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υπέγραψε προσύμβαση για οκτώ Be-200ES αμφίβια αεροσκάφη, με χρόνο παράδοσης 2013 - 2014. «Καταλαβαίνουμε τα πλεονεκτήματα του αεροσκάφους και ξέρουμε που θα τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, προσθέτοντας ωστόσο ότι σημαντικός παράγοντας για την υπογραφή της σύμβασης, θα είναι η τελική τιμή του κάθε αεροσκάφους.
Υψηλή τιμή.
Το κόστος του Be-200 είναι πολύ υψηλό, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά του. Από τα γνωστοποιηθέντα στοιχεία των συμβάσεων με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, το ρωσικό αεροπλάνο κοστίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 37,5 εκατομμύρια ευρώ). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κόστος του σχεδιασμού για τη βελτιστοποίηση του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του υπουργείου.
Η τιμή μπορεί να μειωθεί αν αυξηθούν οι παραγγελίες και το αεροσκάφος μπει σε γραμμή μαζικής παραγωγής στο Ταγκανρόγκ. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Βίκτορ Κομπζέβ, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής μονάδας του εργοστασίου θα χρειαστεί επενδύσεις 6 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (150 εκατομμύρια ευρώ). Οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να κατασκευάζουν έως και 10 αεροσκάφη Be-200 ετησίως.
Είναι προφανές ότι μόνο από τις ρώσικες παραγγελίες του εργοστασίου είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί τέτοιος όγκος παραγωγής, οπότε η «Ενωμένη Εταιρεία Κατασκευαστών Αεροσκαφών» στην οποία ανήκει και η Beriev, κυνηγάει ευκαιρίες στο εξωτερικό. Κατά πρώτον, στις αγορές της Ευρώπης.
Σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Κατά την περίοδο 2008 - 2010, το αεροσκάφος απόκτησε το πιστοποιητικό με τα πρότυπα της EASA και το Be-200 από καιρό χρησιμοποιείται σε τακτικές επιχειρήσεις διάσωσης και πυρόσβεσης στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δίνει τα ακριβά ιπτάμενα μηχανήματα σε άλλες χώρες με βραχυπρόθεσμη μίσθωση, συνεπώς οι ​​Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα αγοράς των μοναδικών αυτών αεροσκαφών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρώσων αεροναυπηγών η δυνητική ζήτηση αμφίβιων Be-200 στην ΕΕ είναι 30 - 35 αεροσκάφη.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της εταιρείας αεροσκαφών Beriev στην ευρωπαϊκή αγορά είναι μέχρι στιγμής μια συμφωνία για δοκιμαστική χρήση του Βe-200, που κλείστηκε  με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι. Στο τέλος της αεροπορικής έκθεσης στο Le Bourget, τον Ιούνιο του 2011, το ρώσικο αεροσκάφος συμμετείχε σε δοκιμαστικές πτήσεις της γαλλικής αεροπορίας, για δύο μήνες. Τώρα, η γαλλική πλευρά επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των πτήσεων για να αποφασίσει για την συμμετοχή του Be-200 στο διαγωνισμό για πυροσβεστικά αεροσκάφη της γαλλικής αεροπορίας. Η ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, δεν έχει ακόμα  ανακοινωθεί.
Οι ανταγωνιστές.
Στις μάχες τους για την κατάκτηση των ξένων αγορών, τα ρωσικά αμφίβια θα αντιμετωπίσουν σοβαρό ανταγωνισμό. Κυρίως από το καναδικό πυροσβεστικό αεροπλάνο CL-415, παραγωγής Bombardier. Οι Καναδοί, με 40 χρόνια εμπειρίας, έχουν θέσει το αεροσκάφος σε μαζική παραγωγή. Περίπου 200 αεροπλάνα CL, διαφόρων εκδόσεων βοηθούν με επιτυχία στην κατάσβεση πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας τουρμπινομηχανές, έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος αγοράς και συντήρησης του εξοπλισμού.
Η τιμή καταλόγου του CL-415 είναι «μόνο» 26 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του Be-200, η ταχύτητα, η μεγάλη εμβέλεια, η διπλάσια σε χωρητικότητα δεξαμενή νερού καθώς και τα μοναδικά τεχνικά και πτητικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, το καθιστούν ανταγωνιστικό. Διότι όταν το θέμα αφορά σε άμεση καταπολέμηση μιας φυσικής καταστροφής και στη σωτηρία ανθρώπων, η τιμή του αεροσκάφους πιθανότατα να μην είναι το σημαντικότερο κριτήριο για τον δυνητικό αγοραστή.rbth.gr