11.7.12

Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ηθική στον Αθλητισμό»


 Το θέμα της Ηθικής στον Αθλητισμό είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα όσων νοιάζονται πραγματικά για το καλό του αθλητισμού. 
Ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου σε ένα περίπου μήνα, το θέμα αποκτά πολύ πιο επίκαιρες διαστάσεις. Έτσι, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν και να αναδειχτούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην προαγωγή του Αθλητικού Ήθους, ο Σύλλογος  Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου (Ε.Κ.Ε.Α.Δ.) συνδιοργάνωσαν την Δευτέρα 9/7/2012, το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ηθική στον Αθλητισμό», στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Η Εκδήλωση ήταν  υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, και την επιστημονική υποστήριξη της International Association of Sports Law (IASL),στέφθηκε δε από επιτυχία, καθώς προκάλεσε την ανταπόκριση και το έντονο ενδιαφέρον τόσο των θεσμικών πολιτικών και αθλητικών αρχών και φορέων, όσο και του ευρέως κοινού, με ομιλητές από το χώρο , της Επιστήμης του Αθλητισμού, του Ολυμπιακού Κινήματος, της Πολιτείας, της Τοπικής, Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης.
Στην εκδήλωση  παρέστη εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωσταντίνου Αρβανιτόπουλου και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ παρέστησαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πειραιά κος Βασίλειος Μιχαλολιάκος, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κοςΣπύρος Καπράλος ο Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) κος Ισίδωρος Κούβελος και ο κύριος Πέτρος Συναδινός, μέλος της ΕΟΕ και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία: εκ μέρους του ΕΚΕΑΔ  το Βραβείο Απόλλων Νόμιος από τον κ. Παναγιωτόπουλος  στον κ. Γεώργιο Μιχαήλ Λενόν για την συνεισφορά του στη στερεοποίηση των αθλητικών ηθών και του αισθήματος δικαίου στην αθλητική δράση και πρακτική ως Προέδρου της ΕΦΙΠ και  εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών στον κ. Γεώργιο Ρουμπάνη, το βραβείο Ολυμπιακού Ήθους. Όπως τόνισε στην ομιλία του και ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος, η θέσπιση Βραβείων Αθλητικού Ήθους είναι μία αναγνώριση σε όσους το προάγουν, αλλά και ένα κίνητρο για τους νεότερους να το ποιούν. Στα πλαίσια λοιπόν της αυτής επιβράβευσης, του Αθλητικού Ήθους, ο Πρόεδρος του ΣΕΟ κύριος Δημοσθένης Ταμπάκος απένειμε το Βραβείο Ολυμπιακού Ήθους στον Ολυμπιονίκη  Γεώργιο Ρουμπάνη, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του ο κ. Πέτρος Συναδινός 
Ιδιαιτέρας βαρύτητας και μεστές περιεχομένου ήταν οι Εισηγήσεις των ομιλητών του προγράμματος κκ. Δημητρίου Παναγιωτόπουλου, Αν. Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη  Πολύμερου Ολυμπιονίκη,   Ιωάννη Παληού Δικηγόρου, Αντιπρόεδρου Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ), 
Μαρίας Καραγιαννοπούλου, Ολυμπιονίκου, Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, Αντώνη Αντωνόπουλου, A’ Αντιπρόεδρου του  Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και του Προέδρου της  ΕΦΙΠ κου Γεώργιου Λενού. Μεταξύ άλλων σημαντικών διαπιστώσεων, το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις ομιλίες είναι ότι η Ηθική στο αθλητικό γίγνεσθαι, είναι ζήτημα όχι μόνο ρυθμιστικών κανόνων, αλλά και συμβόλων, ικανών να προάγουν τα Αθλητικά και
Αγωνιστικά Ήθη  και να προσδιορίσουν  το πεδίο μίας κοινωνικής Παιδείας, στην πορεία ανάδειξης Συστήματος Αξιών στην Ελληνική Κοινωνία. Η παιδεία αυτή υπό το βάρος και της μεγάλης μας κληρονομιάς, του πολιτισμού και των αγώνων, θα συμβάλλει ειδικά στον επαναπροσδιορισμό της δράσης μας ως λαού, για να μείνουμε όρθιοι και να εξέλθουμε επάξια  και θετικά από τη δίνη της  οικονομικής κρίσης. Σήμερα το νόημα των  αγώνων, τα Ήθη και η Ηθική  ως σύγχρονη αξία, θα πρέπει να φιλτραριστούν από την αξεπέραστη ιδέα του ελληνικού διαφωτισμού:
«πάντων χρημάτων (πραγμάτων) μέτρον άνθρωπος»
Στο πέρας του Συμποσίου ο μεν Πρόεδρος του ΣΕΟ κ. Δημοσθένης Ταμπάκος δήλωσε: "Ανταλλάξαμε απόψεις με ο ΕΚΕΑΔ για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Πιστεύουμε ειλικρινά πως θα υπάρξει συνέχεια",  ο δε Πρόεδρος του ΕΚΕΑΔ κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι: «Η επιστήμη συναντήθηκε με την πράξη  και τη ζωή, στις οποίες οφείλει την ύπαρξη της και  εκ των οποίων αντλεί και θέτει νέα ερωτήματα, για νέα έρευνα, για το καλό και τη τάξη στην πορεία  του κόσμου, μια πορεία από το σκότος προς το φως και την καλύτερη ζωή» .