ΣΤΗΝ υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης (ΛΑΕΚ) σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους με στόχο να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων τους αναμένεται να προχωρήσει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας μετά από σχετική απόφαση του δ.σ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2012.
Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποπληρωμής των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον κεντρικό κόμβο του ΛΑΕΚ (http://laek.oaed.gr).
Μετά την έγκριση του προγράμματος κατάρτισης, η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης υλοποίησης μπορεί να γίνει τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.
Κατά την υποβολή της πρότασης οι δικαιούχοι φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών είναι υποχρεωμένοι να τηρούν φυσικό αρχείο με όλα τα δικαιολογητικά καθώς επίσης και εκτυπώσεις όλων των ηλεκτρονικά υποβληθέντων και καταχωρηθέντων στοιχείων.
Το αρχείο αυτό τηρείται για χρονική περίοδο πέντε ετών από την αποπληρωμή του προγράμματος και είναι στη διάθεση του ΟΑΕΔ εφόσον ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του για έλεγχο.
Κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να υποβάλει δήλωση του Ν. 1599/89 στην οποία θα αναγράφονται τα εξής:
- Η επιχείρηση έχει καταβάλει για όλους τους εργαζόμενους την εργοδοτική εισφορά 0,45% στο ΙΚΑ για το έτος 2011.
- Η επιχείρηση δεν έχει κάνει ούτε πρόκειται να κάνει χρήση των πόρων του ΛΑΕΚ μέσα από το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,45% για τα έτη 2011, 2012
- Η επιχείρηση δεν απασχολεί πάνω από είκοσι πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων στα υποκαταστήματά της
- Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν θα παρακολουθήσουν περισσότερα του ενός προγράμματα κατάρτισης χρηματοδοτούμενα από τον ΛΑΕΚ κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας
- Οι καταρτιζόμενοι δεν θα απολυθούν καθ' όλο το χρονικό διάστημα της κατάρτισης και για τουλάχιστον δύο μήνες μετά από αυτή εκτός και αν συντρέχει σπουδαίος λόγος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον αστικό κώδικα.
Το μέσο ωριαίο κόστος υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ορίζεται στο ποσό των δεκατεσσάρων ευρώ.
Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:
• έξι ευρώ ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο, που αφορά τις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης
• πέντε ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, που αφορά τις δαπάνες διατροφής και μετακίνησης ανά καταρτιζόμενο
• τρία ευρώ ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο, που αφορά τις δαπάνες για τη διαχειριστική υποστήριξη του προγράμματος κατάρτισης από τον φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών.
Στη περίπτωση που το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται σε συνεργασία με φορέα εργαζομένων το μέσο ωριαίο κόστος υλοποίησης του προγράμματος αυξάνεται κατά ένα ευρώ και πενήντα λεπτά.