24.8.12

Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε δεκατέσσερα ξενοδοχεία


Καθυστερήσεις καταβολής μισθών και δεδουλευμένων, από δύο έως πέντε μήνες (και σε μία περίπτωση έως επτά μήνες) στους υπαλλήλους δεκατεσσάρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.
 Όπως επισημαίνουν στελέχη του σωματείου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «κατά τη φετινή περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα σε σχέση με άλλες χρονιές», αλλά οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, παρόλο που μετά την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές αποδοχών και μειώσεις μισθών. «Οι ξενοδόχοι επικαλούνται ότι μειώθηκαν οι τιμές των δωματίων καθώς και ότι έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς, αλλά για τους υπαλλήλους που έχουν χάσει πάνω από το 20% των αποδοχών τους και εξακολουθούν να μην πληρώνονται η κατάσταση είναι δραματική», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του σωματείου Μιχάλης Λαζαρίδης.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι παραμένει ανεξόφλητο ένα μεγάλο ποσό για προσφερθείσες υπηρεσίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμονή τραυματιών υπηκόων Λιβύης, που έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία της πόλης από την αρχή του χρόνου.

«Έχουμε απευθυνθεί προς την πολιτεία να μεσολαβήσει για να λυθεί το πρόβλημα και αναμένουμε. Σε δεκαέξι ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οφείλονται, από τρίτους (ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.α.) δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και εκείνοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εισπράξει. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους φιλοξενήθηκαν στην πόλη, περί τους 130.000 Λίβυους» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Όπως τονίζει ο κ. Θωμόπουλος έγιναν ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από το υπουργείο Υγείας προς τη λιβυκή πλευρά, η οποία δεσμεύτηκε να καταβάλει έως το 50% των οφειλών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρείχαν περίθαλψη και φιλοξενία στους Λίβυους υπηκόους και να επανελέγξει το υπόλοιπο των χρεώσεων για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, ως το τέλος του καλοκαιριού.
Μέρος των υπηρεσιών ήταν και οι κρατήσεις που έγιναν, μέσω των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων, στα ξενοδοχεία. Οι τιμολογημένες οφειλές προς τις ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 150 εκ. ευρώ, από τα οποία 10 εκ. ευρώ οφείλονται σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και 19 εκ. σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

«Μέρος μόνο των οφειλών πληρώθηκε μέχρι το τέλος της άνοιξης και έκτοτε περιμένουμε. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του κλάδου, το θέμα αυτό αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία της πόλης» προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος.