14.8.12

Τί θα γίνει εάν οι μετανάστες απαντήσουν;


Μαχαιρώματα, ξύλο, βίαιες επιθέσεις σε άτυπα τζαμιά και δολοφονίες είναι ο τραγικός απολογισμός του ρατσιστικού αμόκ ακροδεξιών στοιχείων, οι οποίοι τον τελευταία καιρό επιδίδονται σε "κυνήγι μαγισσών", σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με θύματα μετανάστες.

Τα κρούσματα ακραίας ρατσιστικής βίας, αλλά και τα επεισόδια μεταξύ ομάδων Ελλήνων και μεταναστών, συνέπεσαν με την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης-σκούπας με την κωδική ονομασία "Ξένιος Ζευς".

Τα "τάγματα του θανάτου" θεώρησαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αναλάβουν δράση, λειτουργώντας - όπως και τόσα χρόνια - στο περιθώριο, που η μόνη αίσθηση δικαίου που έχουν είναι η αυτοδικία.

Στον απόηχο της άγριας δολοφονίας ενός 19χρονου Πακιστανού στο κέντρο της Αθήνας, οι δράστες της οποίας ακόμη αναζητούνται, έχουν σημειωθεί και άλλες δολοφονίες, όπως επίσης ξυλοδαρμοί καθώς και επιθέσεις σε χώρους προσευχής μουσουλμάνων.

Όπως φαίνεται σε βίντεο μιας ακόμα ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος αλλοδαπών το Σάββατο στου Ρέντη, στους τοίχους του τζαμιού της οδού Ιθάκης υπάρχουν προσβλητικά συνθήματα για τα σύμβολα λατρείας των μουσουλμάνων, ύβρεις και εθνικιστικά σύμβολα.

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα έρχεται να προστεθεί τη Δευτέρα η εμπρηστική επίθεση, με δύο μπιτόνια βενζίνης, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι.

Μέχρι στιγμής, "οι μετανάστες που δέχονται τις επιθέσεις τηρούν στάση άμυνας", λένε οι αστυνομικοί. "Τι θα γίνει όμως αν και αυτοί αποφασίσουν να απαντήσουν;", αναρωτιούνται, ζητώντας πολιτική παρέμβαση για το ζήτημα.

"Εσύ, από ποια χώρα είσαι;"

"Εσύ, από ποια χώρα είσαι;.  Αυτή την ερώτηση έκαναν, πριν τις φονικές επιθέσεις τους σε αλλοδαπούς, οι πέντε μαυροντυμένοι δράστες που σκότωσαν τον 20χρονο Ιρακινό στην οδό Αναξαγόρα 17 στο κέντρο της Αθήνας, το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το "Βήμα", οι συνεχείς εγκληματικές επιθέσεις αυτού του είδους προβληματίζουν τους αστυνομικούς που φοβούνται κύμα ρατσιστικής βίας από ομάδα αυτόκλητων "εκδικητών" και συγκρίνουν το περιστατικό της οδού Αναξαγόρα, με ανάλογη δολοφονική ενέργεια, πριν από έναν χρόνο στα Κάτω Πατήσια.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ένας νεαρός Ρουμάνος που ξέφυγε προχθές από τα χέρια της ίδιας ομάδας που μαχαίρωσε τον Ιρακινό οι δράστες "με πλησίασαν και με ρώτησαν τάχα ευγενικά από που είμαι. Μόλις τους είπα από την Ρουμανία άρχισαν να με κτυπούν με τα χέρια και με ξύλα. Σε μένα δεν βγάλανε μαχαίρια. Κατόρθωσα να ξεφύγω λίγα μέτρα κι έστριψα σε μια γωνία. Εκεί είδα έναν άλλο άνθρωπο -μαροκινής καταγωγής- που ήταν μαζί με τον Ιρακινό που σκότωσαν. Μου έδειξε τον τραυματισμένο φίλο του που ήταν αιμόφυρτος πεσμένος στον δρόμο".

Οι δύο νεαροί αλλοδαποί στις καταθέσεις που έδωσαν στην ΕΛΑΣ ελάχιστα διαφώτισαν τις έρευνες.

Αναφέρθηκαν "σε πέντε άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα, είχαν κράνη, ήταν σχετικά ψηλοί και μερικοί από αυτούς σωματώδεις.Τα μαχαίρια κρατούσαν οι επιβάτες μόνο μιας από τις μοτοσικλέτες".

Χωρίς, πάντως, να μπορέσουν να δώσουν άλλες λεπτομέρειες αφού φέρονται "έντρομοι να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους άγνωστους μαυροντυμένους δράστες".

Η δολοφονική επίθεση κατά του ιρακινού μετανάστη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, έξω από χώρο που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι για την προσευχή τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για "ρατσιστική επίθεση" και συγκρίνουν την συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια με την δολοφονία, στις 11 Μαΐου 2011, ενός 21χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές πάλι στο κέντρο της Αθήνας, η οποία παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες.