13.8.12

ΚΑΙΡΟΣ - Νέο μετεωρολογικό ρεκόρ

Τα «40άρια» έπεσαν βροχηδόν αυτό το καλοκαίρι, με χαρακτηριστικό τα ελάχιστα διαλείμματα ανάσας των δύο προηγούμενων μηνών, όπου οι μέσες θερμοκρασίες ήταν έως και έξι βαθμούς υψηλότερες του κανονικού.
Νέο μετεωρολογικό ρεκόρ
Και στη συνέχεια; «Το τι επιφυλάσσει ο Αύγουστος στο δεύτερο μισό του δεν το γνωρίζουμε, αλλά με βάση τα υπάρχοντα κλιματολογικά στοιχεία σαφώς μειώνονται οι πιθανότητες ακραίου καύσωνα» λέει στην «Καθημερινή» ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι «τα τελευταία χρόνια, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτονται συνέχεια τα μετεωρολογικά ρεκόρ δεκαετιών ακόμα και αιώνων, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων», τονίζει ο κ. Ζιακόπουλος. Με δυο λόγια, «η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες. Είναι ήδη παρούσα και τη βιώνουμε».
37,7°C στην Αυστρία!
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι τον Ιούνιο η μέση θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη παρουσίασε απόκλιση από την κανονική τιμή κατά +1,3°C, σύμφωνα με τον Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Οργανισμό των ΗΠΑ, με την Αυστρία για παράδειγμα να βλέπει το θερμόμετρο να αγγίζει τον ίδιο μήνα τους 37,7°C, θερμοκρασία ρεκόρ όλων των εποχών για τα δεδομένα της κεντροευρωπαϊκής χώρας.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη η μέση θερμοκρασία παρουσίασε απόκλιση από την κανονική τιμή κατά +0,63°C, αναδεικνύοντας τον περασμένο Ιούνιο στον τέταρτο πιο ζεστό μήνα όλων των εποχών. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη οπτική γωνία: «Κάναμε έναν "πυρετό". Δεν σημαίνει ότι αρρωστήσαμε» δηλώνει στην «Κ» ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών Γιάννης Ζιώμας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια διακύμανση θερμοκρασιών δεν χαρακτηρίζεται μη φυσιολογική «αν δεν παρατηρηθεί επί σειρά πέντε ίσως και έξι ετών».
Πάντως, το φετινό ελληνικό καλοκαίρι αφήνει το αποτύπωμά του ως ένα από τα θερμότερα των τελευταίων ετών. Είχε προηγηθεί μια εξίσου «θερμότερη του κανονικού άνοιξη», που διαδέχθηκε έναν μάλλον ψυχρό χειμώνα.
Πολύ θερμότερος του κανονικού σε ολόκληρη τη χώρα ήταν ο Ιούλιος, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αφού καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες του συνήθους από 3°C έως 6°C. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνήθως η μέση τιμή του Ιουλίου κυμαίνεται στους 31,5°C, φέτος ήταν 34,7°C.
Στην Αθήνα, αντίστοιχα, στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Ελληνικό καταγράφηκαν 36,1°C, όταν η κανονική τιμή κυμαίνεται στους 31,7°C. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στον σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας όπου καταγράφηκε τιμή 37,2°C, όταν η κανονική μέση τιμή του Ιουλίου κυμαίνεται -στον εν λόγω σταθμό- στους 33,4°C.
Μέχρι τώρα, οι πιο θερμοί αντίστοιχοι μήνες είχαν καταγραφεί στη Ν. Φιλαδέλφεια το 2000 με μέση μέγιστη θερμοκρασία 36,5°C και το 1998 με μέση μέγιστη θερμοκρασία 36,2°C.
Την καυτή πρόγευση την είχε δώσει ο Ιούνιος. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία στο δίκτυο των σταθμών της ΕΜΥ σημειώθηκε στους 42°C στο Αργος και στην Τρίπολη, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφηκαν 43°C στη Σπάρτη, στη Λιβαδειά και στα Τρίκαλα.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα ήταν 34,6°C στη Νέα Φιλαδέλφεια (κανονική τιμή 31,1°C), 32,1°C στο Ελληνικό (κανονική τιμή 28,7°C) και 31,9°C στη Θεσσαλονίκη (κανονική τιμή 29,2°C). Επισημαίνεται ότι στη Ν. Φιλαδέλφεια ο πιο θερμός Ιούνιος ως το 2012 ήταν ο Ιούνιος του 2007, με μέση μέγιστη θερμοκρασία 33,9°C, και ο Ιούνιος του 2003, με μέση μέγιστη θερμοκρασία 33,3°C.