10.8.12

Βουλιάζουμε, δείχνουν οι αριθμοί...


Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ύσκολα η οικονομία μπορεί να σηκώσει κεφάλι. 
Εκρητικό ποσοστό ανεργίας, καταρράκωση της οικοδομής και προβλέψεις από τη Fitch για περαιτέρω μείωση 17%, πτώση της ζήτησης, αποτελούν στοιχεία που διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα της κρίσης.
Κι όλα αυτά ενώ οι πιέσεις των δανειστών εντείνονται για τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να βγει το πακέτο των 11,5 δισ.ευρώ.
Καταλυτικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που εμφανίζουν εκτίναξη της ανεργίας στα επιπεδα ρεκόρ του 23,1% το Μάιο, νέα βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 31,1% τον ίδο μήνα και μείωση των εισαγωγών κατά 18,2% τον Ιούνιο, η οποία καταδεικνύει επίσης πτώση της ζήτησης.
Από την άλλη πλευρά ανεκόπη η ελεύθερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία τον Ιούνιο παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,3%, εξαιτίας της σημνατικής αυξησης των ενεργειακών δεικτών (άνθρακα, λιγνίτη, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου). Την ίδια ώρα ωστόσο η μεταποίηση συνέχιζε την καθοδική της πορεία παρουσιάζοντας νέα πτώση κατά 4,3%.
 
Κατόπιν αυτών η προσπάθεια της κυβέρνησης για μία πετυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα βρει την ελληνική οικονομία σε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ θα φλερτάρει ακόμη και με διψήφιο ποσοστό μείωσης.
 Κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την διαπραγματευτική της ικανότητα με την τρόικα για επίτευξη του στόχου περί επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια. Το επιχείρημα αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται ωστόσο και από την παρουσίαση ενός πλήρους και απολύτως τεμηριωμένου πακέτο μέτρων περικοπών ύψους 11,5 δισ.ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΠΕ, σε πρόσφατες προβλέψεις του βυθίζει την ανάπτυξη στο απίστευτο -9,14% το τρίτο τρίμηνο του έτους! 
Βάσει μάλιστα των διαθέσιμων δεδομένων και της δυναμικής της οικονομικής ύφεσης, η προοπτική του ρυθμού μεταβολής είναι έντονα αρνητική, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ να αναμένεται στο -6,7% για όλο το 2012 όταν η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για -2,8% και η αναθεωρημένη για -4,7%.
 
Οπως είναι προφανές, η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση όλων των προβλέψεων των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα πρέπει να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν αναβληθεί για το επόμενο έτος.
 Επιπλέον εγείρονται σημαντικότατες επιφυλάξεις και γι' αυτή καθαυτή την επίτευξη του στόχου για μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο της συμφωνίας με βάση την οποία υπογράφηκε η νέα δανειακή σύμβαση. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξελίξεις των δεικτών έχουν ως εξής:
Οικοδομή
Τη βαθιά κρίση που βιώνει η κτηματαγορά καταδεικνύει η θεαματική βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 31,1% τον μήνα Μάιο, θέτοντας σε δυσχερή θέση όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομή, από κατασκευαστές και εργαζομένους μέχρι και κτηματομεσίτες. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη και τα στοιχεία της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας, η συνολική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 31,2% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 5,8% στην επιφάνεια και κατά 7,4 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011.
Το μέγεθος Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 2.403 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 499,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.790,0 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 31,1 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 6,1% στην επιφάνεια και κατά 7,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Αντίστοιχα το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά το μήνα Μάιο 2012 , στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 7 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 25,1 χιλιάδες m3 όγκου.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2012, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 11,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 6,5% στην επιφάνεια και κατά 4,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο πεντάμηνο του έτους 2010. Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική #ραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 11,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 8,1% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011.
 
Βιομηχανική παραγωγή
Δειλά σημάδια ανάκαμψης μετά από πολλούς μήνες σημαντικής πτώσης παρουσιάζει ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο αυξήθηκε έστω και οπριακά κατά 0,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η αύξηση αυτή ωστόσο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των δεικτών της ενέργειας και και της άντλησης αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη), καθώς η μεταποίηση συνεχίζει την πτωτική της πορεία με 23 από τους 25 κλάδους να παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής.
Τη μεγαλύτερη δε πτώση καταγράδει ο κλάδος ένυδη - υπόδηση με μείωση 58,4%, ενώ οι δύο μοναδικού κλάδοι με αύξηση είναι τα μηχανοκίνητα οχήματα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ειδικότερα ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα, έχει ως εξής:
- Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2011, παρουσίασε αύξηση κατά 0,3%, έναντι μείωσης 13,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010
- Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 4,8%, έναντι μείωσης 8,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Η αύξηση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% το μήνα Ιούνιο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2011, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:
- Στην αύξηση παραγωγής ορυχείων - Λατομείων κατά 18,9% λόγω της αύξησης εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Στη μείωση παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4,3% εξαιτίας της μείωσης των κλάδων: κλωστοϋφαντουργικών υλών, δερμάτων - ειδών υπόδησης, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, βασικών μετάλλων και επίπλων.
- Στην αύξηση παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 10,9%.
- Στην αύξηση Παροχής Νερού κατά 3,9%.
Reporter.gr