13.8.12

"Φούσκα καταλήγουν τα φωτοβολταϊκά"


Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις που εγκαίρως είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Η περίπτωση των φωτοβολταϊκών αποτελεί ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα απορρυθμισμένης αγοράς με χαρακτηριστικά φούσκας που δομήθηκε χωρίς να γίνει ο στοιχειώδης υπολογισμός εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την πληρωμή των χιλιάδων πολιτών στους οποίους καλλιεργήθηκε το όνειρο ενός νέου επενδυτικού Ελντοράντο.
Δεδομένης και της στρατηγικής επιλογής υποβάθμισης της ΔΕΗ, καταλήξαμε σε εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως η δευτερογενής αγορά πώλησης αδειών, η άναρχη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ακόμα και σε αποχαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις και σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, το πάγωμα εκατοντάδων αδειοδοτημένων μικρών έργων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και η συγκεντροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου με πριμοδότηση των μεγάλων εγκαταστάσεων, όπως τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια για fast track φ/β πάρκα εκατοντάδων MW και τα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια τύπου «Ήλιος».
Στο πλαίσιο της υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής και της ανύπαρκτης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης για «ανάπτυξη» της χώρας, τα τελευταία μέτρα του ΥΠΕΚΑ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις στρεβλώσεις της αγοράς των φωτοβολταϊκών, αλλά αντίθετα τις ενισχύουν. Έτσι, κινούμενο στη γνωστή τροϊκανή λογική, το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε οριζόντιες περικοπές, αντί να ορθολογικοποιήσει με συγκεκριμένα κριτήρια (χρόνος κατασκευής, κόστος τεχνολογίας, μέθοδος επένδυσης) τις εγγυημένες τιμές πώλησης. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα επιφέρουν περαιτέρω ενίσχυση της συγκεντρoποίησης των φωτοβολταϊκών μονάδων στους μεγάλους ομίλους, ενώ θα οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή χιλιάδες μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα νοικοκυριά χωρίς καν να υπηρετεί τον υποτιθέμενο στόχο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με παράλληλη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από ορυκτούς πόρους αποτελεί στρατηγική επιλογή. Ειδικά τα φωτοβολταϊκά έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, μιας και προσφέρουν τη δυνατότητα για αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή (θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις οικιακές εγκαταστάσεις και στις μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες) με πολλαπλασιαστικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αρκεί ο χωροταξικός και ενεργειακός σχεδιασμός να μην γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και σε βάρος της αγροτικής παραγωγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα επεξεργαστεί με υπευθυνότητα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης των ΑΠΕ που θα ιεραρχεί σωστά τις προτεραιότητες, θα ακυρώνει τις στρεβλώσεις και τα εγκληματικά λάθη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και θα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που προκύπτουν για τη χώρα μας από τη συνθήκη του Κιότο, με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την ενεργειακή επάρκεια, την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή.