30.9.12

Πανευρωπαϊκή απάτη με ελληνικό ΦΠΑ

Το σκηνικό έχει ως εξής: 
Μία εταιρεία στα βόρεια προάστια της Αττικής, που μέσα σε τρία χρόνια ο κύκλος εργασιών της φτάνει από 30.000 και 50.000 ευρώ σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Πελάτες της, σχεδόν το σύνολο των αλυσίδων ηλεκτρονικών ειδών στο Λεκανοπέδιο. Προμηθευτές της, άλλες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα με επικεφαλής Λευκορώσους και Κύπριους.
Δύο εφευρετικοί υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, που πληροφορούνται από τους μεταφορείς, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσε, ότι τα εκατοντάδες δρομολόγια που φέρονται να έκαναν από και προς εκείνους που έκοβαν τα διάφορα τιμολόγιά της ήταν... ανύπαρκτα.
Διαφυγόντες φόροι και πρόστιμα που προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ. Μόνο ο διαφυγών ΦΠΑ πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή και ο τζίρος του κυκλώματος γύρω από την εταιρεία φάντασμα, Ορμπικομ, στη διάρκεια 2,5 χρόνων.
Η εν λόγω εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, σύμφωνα με πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, που άρχισε τις έρευνές του από το καλοκαίρι του 2009. Ως μέτοχοί της εμφανίζονται δύο Έλληνες υπήκοοι και μία κυπριακή εταιρεία. Μέτοχοι της τελευταίας φέρονται δύο υπήκοοι Ισραήλ, που μπαίνουν στην Ορμπικομ, όταν πια γιγαντώνεται και αρχίζει να διακινεί εμπορεύματα όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά ταυτόχρονα να εξάγει κυρίως σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Εταιρείες όπως οι SPID, Moutopes, Winextrade, Extreme audio, Fidelta, Sycor, Rospalco, Propin, Ziltimex φέρονται να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης στην εταιρεία του Καπανδριτίου.
Όμως οδηγοί φορτηγών καταθέτουν στο ΣΔΟΕ ότι οι μεταφορές των ηλεκτρικών συσκευών δεν έγιναν ποτέ. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες, όπως η Ziltimex, είχαν μοναδικό πελάτη τους την Ορμπικομ. Η λογίστρια της μιας εταιρείας (Spid) είναι και εκπρόσωπος της άλλης (Ziltimex), ενώ ως ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών εμφανίζονται δύο άγνωστοι στις ελληνικές αρχές Λευκορώσοι και ένας Ισπανός, κάτοικος Γερμανίας, επίσης άγνωστος στις ελληνικές αρχές. Ενας Τσέχος φέρεται επίσης να είναι ο διαχειριστής της εταιρείας Rospalco, με λογαριασμό μάλιστα σε μεγάλη «συστημική» τράπεζα. Κι αυτός όμως είναι κατά τους ελεγκτές ανύπαρκτο πρόσωπο.
Από άλλη, επίσης «συστημική τράπεζα», πληρώνονται για... ηλεκτρικές συσκευές μία εταιρεία στις Σεϋχέλλες, μέσω ουγγρικής τράπεζας και μία εταιρεία στη Λεττονία, μέσω κυπριακής τράπεζας. Η εν λόγω εταιρεία -η Rospalco- δεν εμφανίζεται στα τελωνεία να έχει προχωρήσει σε διασαφήσεις εισαγωγής ή εξαγωγής, παρ' όλα αυτά φαίνεται να διακινεί εμπορεύματα από χώρα εκτός Ε.Ε.
Από τις εταιρείες που διακινούν αποκλειστικά παραστατικά, η Ziltimex που φέρεται να διακινεί τηλεοράσεις πλάσμα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, εμφανίζεται μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια (2007 - 2009) να έχει διακινήσει, χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο δίκτυο πωλήσεων, προϊόντα καθαρής αξίας 36 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 6,5 εκατ. Μοναδικός προμηθευτής της Ziltimex εμφανίζεται η εταιρεία Propin και μοναδικός αγοραστής η Ορμπικομ. Ο αριθμός των τιμολογίων αγοράς της Ορμπικομ συμπίπτει σχεδόν με εκείνον των τιμολογίων πώλησης (129 προς 126).
Μέσα σε χρόνο ρεκόρ (που κυμαίνεται από 15΄ έως το πολύ 3 ώρες) τα εμπορεύματα διακινούνται από τον αρχικό πωλητή στον τελικό αγοραστή (Ορμπικομ) ή ακριβέστερα στις αποθήκες της εταιρείας στο Κορωπί. Συνολικά σε λιγότερο από δύο χρόνια φέρονται να χρησιμοποιούνται 32 φορτηγά, αλλά οι οδηγοί τους δεν... θυμούνται να έχουν κάνει ποτέ αυτές τις μεταφορές!
Οι δε πληρωμές γίνονται αντίστροφα από την πορεία των εμπορευμάτων: Αντί, δηλαδή, να πληρώνει η Ziltimex την Propin και στη συνέχεια να πληρώνεται από την Ορμπικομ, η τελευταία πληρώνει πρώτη, ενώ η πρώτη που υποτίθεται ότι πούλησε, πληρώνεται... τελευταία. Στον υπολογιστή και στα γραφεία μιας άλλης εταιρείας, οι ερευνητές ανακαλύπτουν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που παρέπεμπαν στην «κεντρική λογιστική» διαχείριση εταιρειών του κυκλώματος χωρίς «μετοχική συγγένεια».
Αλλά και η εταιρεία στο Κορωπί -όπου βρίσκεται η αποθήκη της Ορμπικομ- που φέρεται να έβρισκε τα φορτηγά για τις μεταφορές, πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι ήταν αναμεμειγμένη, καθώς μεταξύ των φορτηγών εμφανίσθηκαν... ψυγεία αλλά και φορτηγά, οι ιδιοκτήτες των οποίων δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη Μήλο για λογαριασμό γνωστής εταιρείας εξόρυξης, την ώρα που υποτίθεται ότι διακινούσαν τηλεοράσεις πλάσμα. Σε μια άλλη περίπτωση, το φορτηγό που εκτελούσε τη μεταφορά ήταν χωματουργικό - τετραξονικό!
Η Καθημερινή (Τάσος Τελλογλου)
*Η φωτογραφία είναι τυχαία