24.11.12

Εκπαίδευση πολιτών για τον αιφνίδιο θάνατο

Ανοικτή πρόκληση για την ιατρική κοινότητα παραμένει η αντιμετώπιση του Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου, ή καρδιακή ανακοπή, όπως είναι ευρέως γνωστή.

Για το λόγο αυτό και θέλοντας να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν την τοπική κοινωνία, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ξεκίνησαν σήμερα τον 1ο κύκλο δίωρων προγραμμάτων εκπαίδευσης του κοινού στη βασική υποστήριξη ζωής (BLS) και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (AED).

Ιδιώτες γιατροί και γιατροί του ΕΣΥ στοχεύουν στο να μπορεί κάποιος πολίτης μέσω της σωστής και έγκαιρης παρέμβασής του να αντιμετωπίζει περιστατικά Αιφνιδίου Καρδιακού Θανάτου. Οι πολίτες μαθαίνοντας βασικές οδηγίες και αρχές εφαρμογής Κάρδιο Αναπνευστικής Αναζωογόνησης και τη χρήση εύχρηστων και αποτελεσματικών συσκευών Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης μετά την εκπαίδευση θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις πρώτες Βοήθειες, οι οποίες στη περίπτωση της καρδιακής ανακοπής είναι και οι πλέον σημαντικές για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης χωρίζονται σε κύκλους αποτελούμενους από δίωρα μαθήματα και θα πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στην πόλη του Ρεθύμνου. Ο 1ος κύκλος από τρία εκπαιδευτικά 2ωρα αφορά στο προσωπικό των τριών αθλητικών μητροπολιτικών εγκαταστάσεων στο νομό, που ήδη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς επίσης στους αθλητές, αθλούμενους, προπονητές και γυμναστές, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβουν τον ρολό του «πρώτου διασώστη».

Οι επόμενοι κύκλοι εκπαίδευσης θα απευθύνονται σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού, ενώ μέριμνα θα υπάρξει για την προμήθεια και εγκατάσταση ανάλογων συσκευών σε χώρους συνάθροισης κοινού.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους ιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος, στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές με συνέπειες στο περιβάλλον αυτών των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως ανυπολόγιστες. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων, είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση, η σωστή αντίδραση και η χρήση απλής και αποτελεσματικής ιατρικής τεχνολογίας όπου αυτό είναι δυνατόν.

Βέβαια ακόμη πιο σημαντική είναι η πρόληψη, μέσα από τον έλεγχο και την διόρθωση των γνωστών και τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την Καρδιαγγειακή Νόσο, πρώτη αίτια νοσηρότητας και θνητότητας στις σύγχρονες κοινωνίες», αναφέρουν οι γιατροί.