22.11.12

Η Μέρκελ ελπίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει... συμφωνία

ΤΗ δυνατότητα η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 να καλυφθεί μέσω του συνδυασμού μείωσης επιτοκίων αλλά και αύξησης της συμμετοχής του EFSF σκιαγράφησε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών -Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU). 
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ –καθώς η παραπάνω συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών– η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των εγγυήσεων που παρέχονται από τον EFSF κατά 10 δισ. ευρώ. Μία άλλη επιλογή θα ήταν να υπάρξει σημαντική μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας.

Εξετάζοντας τις προοπτικές που υπάρχουν στη νέα σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες συμφωνίας. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες, κανείς δεν ξέρει σίγουρα, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε μία συμφωνία τη Δευτέρα», φέρεται να ανέφερε και προσέθεσε ότι «η επιθυμία ωστόσο για κάποια ενέργεια, μια θαυματουργή λύση, μια αλήθεια που θα σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα θα εξαφανιστούν αύριο [...] δεν θα εκπληρωθεί. Αυτά που είχαν παραμεληθεί επί χρόνια, επί δεκαετίες, δεν μπορούν να επιλυθούν «εν μιά νυκτί»  και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε βήμα-βήμα», πρόσθεσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το θέμα του χρόνου κατά τον οποίο το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο –στο 120% του ΑΕΠ– παραμένει ανοικτό, με τη Γερμανία να το τοποθετεί στο 2022 και το ΔΝΤ να επιμένει ότι μπορεί να επιτευχθεί το 2020. Ακόμη, τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ έως το 2014, ενώ στο σημείο αυτό αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί μέσω εντόκων γραμματίων να καλύψει 9 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό.

Στο «ελληνικό πρόβλημα» αναφέρθηκε, χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον μου να αναζητήσω και κυρίως να βρω μία συμφωνία», μέσω της οποίας θα αποδεσμευτεί και να εκταμιευθεί η νέα δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Έχετε δίκιο να λέτε ότι έστω κι αν βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε συμφωνία. Και αυτό είναι που μετράει, η συμφωνία. Το καθήκον μου είναι να αναζητήσω και να βρω (μια συμφωνία), καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα [...] και την Ευρώπη αφού (σε αντίθετη περίπτωση) θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της ευρωζώνης».