23.11.12

Η Ρωσία ανησυχεί για την ανάπτυξη των Patriot στην Τουρκία

Η διπλωματία της Ρωσίας προειδοποίησε εκ νέου σήμερα κατά της πιθανής ανάπτυξης πυραύλων Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο, σύμφωνα με την Μόσχα, να ξεσπάσει μια «σοβαρή ένοπλη σύρραξη».
«Όσο περισσότερα όπλα συγκεντρώνονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.
«Κάθε συγκέντρωση όπλων δημιουργεί κινδύνους, και πιθανώς ωθεί εκείνους οι οποίοι θέλουν να έχουν στην διάθεσή τους πιο ισχυρά μέσα στην χρήση ισχύος. Κάθε συγκέντρωση όπλων δημιουργεί τον κίνδυνο μια πρόκληση να πυροδοτήσει μια σοβαρή ένοπλη σύρραξη. Θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό με κάθε κόστος», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ήδη χθες ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, είχε δηλώσει ότι «η στρατιωτικοποίηση των τουρκοσυριακών συνόρων» αποτελεί μια «ανησυχητική ένδειξη», καλώντας την Άγκυρα να επιδιώξει έναν «ενδοσυριακό διάλογο».
Η Τουρκία ζήτησε και επίσημα χθες την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Πάτριοτ κρατών-μελών του NATO στα σύνορά της με τη Συρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Γαλλία είναι οι χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν πιο ευνοϊκά το αίτημα της Άγκυρας. Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία θα μελετήσει το τουρκικό αίτημα «χωρίς καθυστέρηση». Μεταξύ των 28 κρατών-μελών του NATO μόνο η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ διαθέτουν συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ.
Ο Ράσμουσεν εξάλλου απέρριψε τις ρωσικές επικρίσεις για την ανάπτυξη Πάτριοτ στα σύνορα. Οι επικρίσεις περί του ότι η ανάπτυξη των πυραύλων «δεν θα συμβάλλουν στην σταθερότητα της περιφέρειας» από πλευράς Μόσχας «δεν είναι δικαιολογημένες», είπε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
«Καταστήσαμε σαφές εξαρχής ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τη σύμμαχό μας Τουρκία», είπε απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε. Η ανάπτυξη των Πάτριοτ --συνέχισε ο ΓΓ του NATO-- θα χρησίμευε ως «αποτρεπτικό μέσο για πιθανούς εχθρούς οι οποίοι μπορεί ακόμη και να σκέφτονται να επιτεθούν» και θα συνέβαλε «στην διατήρηση της σταθερότητας κατά μήκος των νοτίων συνόρων μας», ενώ θα αποτελούσε μια κίνηση «εντελώς αμυντικού χαρακτήρα».
Ο Ράσμουσεν, ο οποίος έκανε την πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του Συμφώνου στην ουδέτερη Ελβετία από το 2004, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και τόνισε πως «οι Τούρκοι είναι όλο και περισσότερο θορυβημένοι για την κατάσταση».
Την ίδια άποψη εξέφερε χθες βράδυ και ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό περί «καθαρά αμυντικής» κίνησης.
Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επέμεινε σε σημερινές του δηλώσεις ότι η ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας Πάτριοτ έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχίες στη Ρωσία.
Η Τουρκία έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε κατεπείγουσες απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών της για να αναχαιτίσουν συριακά βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά στα σύνορα και έχει ανταποδώσει τα πυρά σε περιπτώσεις που οβίδες από τη Συρία έπληξαν το δικό της έδαφος.
«Πρόκειται για ένα σύστημα άμυνας, καμιά χώρα και πολύ περισσότερο η Ρωσία δεν πρέπει να εκφράζει ανησυχίες», εκτίμησε ο Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον πρόεδρο του νέου Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης σεΐχη Άχμαντ Μόαζ αλ Χάτιμπ.
«Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι (οι Πάτριοτ) είναι καθαρά αμυντικά» συστήματα, κατέληξε.