7.12.12

Δικαστική μάχη για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ !

Στην αντεπίθεση φαίνεται πως περνά το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου να κρίνει παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου και ειδικότερα να καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης, προκειμένου να εκδικαστεί κατευθείαν από τον Άρειο Πάγο.

Εάν στον Άρειο Πάγο αποφασιστεί πως είναι υποχρεωτική η αποσύνδεση του τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τότε το υπουργείο θα πρέπει να «στήσει» μηχανισμό είσπραξης και να στείλει ξεχωριστό ειδοποιητήριο στους υπόχρεους φορολογούμενους. Ο Γ.Γ. Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε πως «όταν οι νομικοί εξετάσουν την απόφαση και δώσουν την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία θα μπορέσει να πάρει όλες τις σχετικές αποφάσεις σε σχέση με τις διαδικασίες από εδώ και μπρος».

Μέχρι να φτάσει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο και να υπάρξει απόφαση, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εάν το ειδικό τέλος θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν, όσοι καταναλωτές δεν επιθυμούν δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος, παρά μόνο το λογαριασμό του ρεύματος. Άλλωστε η ΔΕΗ έχει ήδη ενημερώσει τα υποκαταστήματά της για την απόφαση του πρωτοδικείου, καθώς θέλει να αποφύγει και το να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα.

Υπάρχουν ωστόσο και καταναλωτές της ΔΕΗ οι οποίοι πλήρωσαν και χθες κανονικά το ειδικό τέλος ακινήτων, μαζί με το λογαριασμό για το ηλεκτρικό ρεύμα.
 Να σημειωθεί ότι όπως δεν έχουν πληρώσει το τέλος 450.000 υπόχρεοι και έχουν ήδη σταλεί από τις εφορίες 300.000 ραβασάκια. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως η ΔΕΗ θα δημοσιοποιήσει στην εφορία τα στοιχεία όσων δεν έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος, ώστε με τον τρόπο αυτό να κινούνται οι διαδικασίες είσπραξης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εισπράττεται το τέλος ακινήτων από τις εφορίες, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι απλό, κυρίως λόγω χρόνου, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη βάση δεδομένων, ενώ ο μηχανισμός πρέπει να γνωρίζει πόσα χρήματα θα πρέπει να εισπραχθούν από κάθε σπίτι, ανάλογα με τα τετραγωνικά.