26.12.12

«Έσκασε» το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Σαμαρά

Σαν βόμβα έσκασε η απάτη-σκάνδαλο σε βάρος του ΕΟΤ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανήμερα Χριστουγέννων. Συνελήφθη ο πρώην ειδικός σύμβουλος του πρώην Γενικού γραμματέα του οργανισμού Νίκου Καραχάλιου, και τέσσερα ακόμη άτομα, τα οποία κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απάτη, πλαστογραφία και σύσταση και συμμορία. Αναζητείται και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον ΕΟΤ, με υπογραφή -ελέγχεται η γνησιότητα- του κ. Καραχάλιου, για ξενοδοχείο της Σύρου, χωρίς να υπάρχει οφειλή του οργανισμού.

Περίεργες συμπτώσεις
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ απομακρύνεται από τη θέση του μετά από έντονο παρασκήνιο και φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες 10 μέρες, στις 20 Δεκεμβρίου με την αποδοχή της παραίτησης του, από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στη θέση του ανέλαβε καθήκοντα ως ΓΓ του ΕΟΤ ο κ. Πάνος Λειβαδάς την ίδια μέρα το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου μία κοπέλα πάει  σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος την ώρα που έκλεινε, με επιταγή του ΕΟΤ, ύψους 147.000 ευρώ.

Η ημέρα και ο χρόνος που έγινε αυτή η κίνηση προκαλεί απορίες και ερωτηματικά. Η τράπεζα ετοιμαζόταν να κλείσει και στη συνέχεια μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και γιορτές ενώ πριν ένα 24ωρο είχε αλλάξει η διοίκηση του οργανισμού.

Από την Τράπεζα ειδοποιείται ο ΕΟΤ και η καυτή «πατάτα» φτάνει στα χέρια του νέου ΓΓ κ. Λειβαδά που δεν έχει προλάβει να κάτσει στην καρέκλα του.

Το απίστευτο είναι ότι στη συνέχεια γίνεται συνάντηση στο γραφείου του κ. Λειβαδά μεταξύ του ίδιου, του ειδικού συμβούλου που κατηγορείται, και του υπεύθυνου Οικονομικών υποθέσεων του ΕΟΤ για να εξετάσουν την υπόθεση.

Βεβαία κανείς μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνώριζε την εμπλοκή του ειδικού συμβούλου.

Η αντίδραση του νέου ΓΓ του ΕΟΤ είναι να μπλοκάρει την επιταγή να κρατηθεί το στέλεχος της επιταγής αλλά και να ζητηθούν τα στοιχεία της κοπέλας. Στη συνέχεια σε συνεννόηση με την Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Πάνος Λειβαδάς υποβάλλει μήνυση  κατ’ αγνώστων για απάτη.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έγινε έλεγχος εάν υπήρχε οφειλή του ΕΟΤ ή κάποιο παραστατικό που να δικαιολογεί το πόσο τη επιταγής και δεν βρέθηκε τίποτα.

Εξαιτίας της εμπλοκής υπαλλήλου του  ΕΟΤ  την υπόθεση αναλαμβάνει  η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Η συνέχεια θυμίζει αστυνομική ταινία. Κάτω από άκρα μυστικότητα και χωρίς να διαρρεύσει τίποτα στον τύπο οι αστυνομικοί απομονώνουν το κτίριο και τα γραφεία και όλη τη νύχτα και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου παίρνουν καταθέσεις από τους υπαλλήλους και τους εμπλεκόμενους.

Αν και η έρευνα συνεχίζεται για συμμετοχή υπαλλήλων του ΕΟΤ στην απάτη δεν έχει προκύψει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.
Κλιμάκιο της αστυνομίας βρίσκει την κοπέλα-αφού χρειάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τη Σύρο- η οποία ισχυρίζεται ότι την επιταγή της την έδωσε ένας φίλος της. Από το φίλο της η αστυνομία έφτασε σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος  φέρεται να κατηγόρησε τον  ειδικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μετακλητός ειδικός σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, είχε στην κατοχή του, μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ. Τα είχε πάρει από τους ταμίες επικαλούμενος εσωτερικό έλεγχο.

Η επίμαχη επιταγή κόπηκε  στις 17 Δεκεμβρίου και μάλιστα η τελευταία σελίδα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αργοπορούσε η διαδικασία διασταύρωσης της οφειλής.

Απάτη ή πολιτικό σκάνδαλο;
Ανεξάρτητα από την ακαριαία αντίδραση του ΓΓ του ΕΟΤ Πάνου Λειβαδά που σε συνεννόηση με την Υπουργό Τουρισμού έστειλαν την υπόθεση στην αστυνομία, υπάρχει πολιτικό θέμα με την επιλογή των προσώπων που παίρνουν κρίσιμες θέσεις στην κρατική μηχανή.

Είναι το πρώτο σκάνδαλο της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά καθώς εμπλέκονται πρόσωπα που τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση με πολιτική ευθύνη. Ανεξαρτήτως των ποινικών ευθυνών, αυτά έχουν να κάνουν με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, η συνέχεια, όμως είναι κυρίως πολιτική με πολλά ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις:

Η πρόσφατη καρατόμηση του πρώην ΓΓ Νίκου Καραχάλιου έχει σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση υπεξαίρεσης;
Οι συλληφθέντες είχαν εμπλοκή με τουριστικά προγράμματα;

Υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση για την υπόθεση και για αυτό απομακρύνθηκε ο πρώην ΓΓ του ΕΟΤ;

Ο πρώην ειδικός σύμβουλος ήταν επιλογή  του πρόσφατα καρατομημένου ΓΓ του ΕΟΤ, Νίκου Καραχάλιου ή ήταν κεντρική επιλογή;

Έχουν δημιουργηθεί εταιρείες παροχής τουριστικών υπηρεσιών που εισπράττουν επιδοτήσεις από τουριστικά προγράμματα;
Ποιος είχε δώσει τη δυνατότητα σε ειδικό σύμβουλο να έχει στα χέρια του τα μπλογκ επιταγών του ΕΟΤ; 

Υπάρχει πολιτική ευθύνη; Θα αναζητηθεί;

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις.  

Νίκος Παναγιωτόπουλος -newpost.gr