13.1.13

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-Η πύρινη λαίλαπα απειλεί κατοικημένες περιοχές στη Νέα Νότια Ουαλία

Δεκάδες σπίτια απειλούνται άμεσα από φωτιά που μαίνεται στην περιοχή Κουναμπάραχ της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας. Η ευρύτερη περιοχή εκκενώνεται καθώς υπάρχει κίνδυνος να καούν κατοικημένες περιοχές.
Η φωτιά αυτή είναι μία από τις πολλές δεκάδες που μαίνονται στην ανεξέλεγκτες στη Νέα Νότια Ουαλία αλλά και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία, έχει τουλάχιστον 2.000 πυροσβέστες στη δύναμη της πυροσβεστικής της υπηρεσίας και περίπου 70.000 εθελοντές. Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα εκμεταλλευόμενοι τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πριν από την αναμενόμενη επιστροφή του καύσωνα.
«Προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση πριν από την επιστροφή του καύσωνα και των συνθηκών ξηρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών Σέιν Φιτζίμονς.
Οι θερμοκρασίες, οι οποίες είχαν υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου υποχώρησαν, δίνοντας ένα στενό «παράθυρο» χρόνου στους πυροσβέστες πριν επιστρέψει σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο καύσωνας.
Από τις πυρκαγιές, που μαίνονται για σχεδόν μια εβδομάδα, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια ειδικά στο νησί της Τασμανίας στο νότιο τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 350.000 εκτάρια δάσους, θάμνων, καλλιεργειών και βοσκοτόπων κάηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας. Από τις πυρκαγιές έχουν καεί χιλιάδες πρόβατα. Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.
Στην Τασμανία άνθρωποι επιστρέφουν σε ένα τοπίο που έχει γίνει κρανίου τόπος και ανακαλύπτουν ότι το σπίτι τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας σωρός από στάχτη και λιωμένο μέταλλο.
Στο Κουίνσλαντ ο καύσωνας συνεχίζεται με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές με αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα δρομολόγια τρένων λόγω διαστολής των σιδηροδρομικών γραμμών. Και στην πολιτεία αυτή υπάρχουν πολλά ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα, όπως και στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία.
Τον Ιανουάριο ο υδράργυρος ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Αυστραλία, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται μέχρι σήμερα στους 39,3 βαθμούς Κελσίου.