26.2.13

Αντ. Σαμαράς: Δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 για τους αγρότες

Μέτρα βραχυπρόθεσμης, άμεσης απόδοσης αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού έτσι όπως τον παρουσίασε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, είναι η ενθάρρυνση της  αγροτικής επιχειρηματικότητας, η εξάλειψη των στρεβλώσεων που δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και η απαλλαγή από επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία κυρίως της παραγωγής. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου οι επιδοτήσεις αυτή τη φορά να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των αγροτικών προϊόντων, ενώ ετοιμάζεται και ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη των αγροτών που έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.
«Ασκούμε την αγροτική πολιτική υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης. Μας απασχολεί πως θα καταφέρουμε παράλληλα με τις θυσίες να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε κεντρική επιλογή την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας για τους αγρότες. Τωρινή επιλογή, όπως είπε, είναι να γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις στην εμπορία και με επιδοτήσεις να φέρουμε πιο κοντά με τις επιδοτήσεις τους αγρότες στην μεταποίηση.
Ειδικά για τις επιβαρύνσεις στο στάδιο της παραγωγής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση που έχει αναλάβει για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα μέσα στην 4ετία. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα πρέπει να πέσει το κόστος της παραγωγής στον αγροτικό τομέα για να επισημάνει ότι κάθε ενίσχυση και κίνητρο θα πρέπει να πηγαίνει πλέον στους πραγματικούς παραγωγούς ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθεί το σύστημα από το χωράφι έως τον καταναλωτή. «Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τον παραγωγό άμεσα αλλά ταυτόχρονα να του δοθούν και ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, παρέθεσε σειρά προτάσεων, τις οποίες όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν τολμά να υλοποιήσει: Αυτές, σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο, περιλαμβάνουν «φθηνό ρεύμα, μείωση του ΦΠΑ και μείωση της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον στην τιμή στην οποία αγοράζει πετρέλαιο ο Ισπανός και ο Πορτογάλος αγρότης που ανταγωνίζεται τον Έλληνα», «μέτρα για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια χωρίς να κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα το σπίτι ή να τους βάλει φυλακή για τα χρέη» και μια δημόσια Αγροτική Τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο. Υπενθύμισε δε, πως αντίστοιχες ήσαν οι προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, «τις οποίες έχετε κάνει κουρελόχαρτο, γιατί πραγματικό σας πρόγραμμα είναι το Μνημόνιο και μόνον το Μνημόνιο».
«Μία δέσμευση έχουμε για τους αγρότες: Θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας, θα συγκρουστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω, ώστε οι αγρότες να μπορούν και του χρόνου να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξάλλου, δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν  σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα».


Από τη μεριά του,  ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδηγεί στην διάλυση της μεσαίας αγροτικής τάξης.