Μέσα στο γενικότερο απαισιόδοξο οικονομικά κλίμα της εποχής υπάρχουν
και οι θετικές ειδήσεις από ελληνικές εταιρείες που διακρίνονται στο
εξωτερικό.
Είχαν προηγηθεί μια σειρά από θετικά άρθρα και αναφορές για τα Navarino Icons στον ξένο Τύπο όπως στους NY Times, Wallpaper*, Monocle, LuxuryTravelMagazine.com, Time Out NY κ.ά. Η συλλογή που φιλοξενείται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο Harrods περιλαμβάνει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές, το εξαιρετικά παρθένο ξίδι με δενδρολίβανο και θυμάρι, το αλάτι, το πετιμέζι που παράγεται από ποικιλία Chardonnay, και το σπιτικό γλυκό του κουταλιού
ελιά. Στο Julius Meinl am Graben βρίσκονται ήδη το ελαιόλαδο, οι ψητές κόκκινες πιπεριές και το ντιπ πιπεριάς-ντομάτας, ενώ επιπλέον προϊόντα θα βρεθούν σύντομα στα ράφια του.
Ακόμα, το ελαιόλαδο του Costa Navarino σερβίρεται στην business class αεροπορικών εταιρειών όπως η Tai, η Saudi και η Aegean.
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους τα πιο περιζήτητα προϊόντα της σειράς είναι το λάδι, οι ελιές και το παστέλι.
Από ντόπιους παραγωγούς
Η ιδέα της δημιουργίας των Navarino Icons προέκυψε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ξενοδοχείου. Περιλαμβάνουν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα με βάση τη γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας και δύο κατηγορίες πολιτιστικών αντικειμένων εμπνευσμένες από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής: τα παιδικά παιχνίδια (όπως παζλ με το παλάτι του Νέστορα) και χειροποίητα αντικείμενα τέχνης.
Διεθνής διάκριση
Η εταιρεία κυκλοφορεί το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από δέντρα εκατοντάδων ετών, ελιές Καλαμών, παστέλι από τοπικό μέλι, παρθένο ξίδι από δενδρολίβανο και θυμάρι, μέλι με κηρήθρα, πετιμέζι, σπιτικά γλυκά του κουταλιού ελιά, πορτοκάλι και αγριόσυκο, ψητές κόκκινες πιπεριές, ψητή μελιτζάνα, μαρμελάδα μανταρίνι κ.ά.
Ετσι για παράδειγμα το παστέλι συνοδεύει κείμενο που εξηγεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί την πρώτη μπάρα ενέργειας, αφού στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές έτρωγαν μέλι με σουσάμι για να πάρουν δύναμη πριν από τους αγώνες.
Τα προϊόντα πωλούνται επίσης στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, στο Attica (Golden Hall), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, στο Cellar & Bottega στην Κύπρο καθώς και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε Βρετανία και Αμερική
Διάσημοι σεφ τούς βγάζουν τον... σκούφο
διασημοι δημοσιογράφοι από τον χώρο της γαστρονομίας αλλά και σεφ έχουν εκφραστεί δημόσια για την ποιότητα των Navarino Icons δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα για τα ελληνικά προϊόντα γενικότερα. Ανάμεσα στους θαυμαστές τους βρίσκεται η ιδιαίτερα αγαπητή βρετανίδα Μαρλένα Σπίλερ, συγγραφέας μαγειρικής, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός.
Είναι αναγνωρισμένη διεθνώς μέσω των βιβλίων της και των συμμετοχών της σε προγράμματα μαγειρικής και έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 70 βιβλία (περιλαμβάνοντας συμμετοχές). Μάλιστα το βιβλίο της «Classic Barbecue and Grill Cookbook» έχει γίνει το νούμερο ένα best seller στη Μ. Βρετανία. Η κ. Σπίλερ δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Το πρώτο που ερωτεύτηκα στην Ελλάδα ήταν το ελαιόλαδο. Γι' αυτό το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το λάδι το οποίο έχω συνηθίσει και χρησιμοποιώ ως μέτρο σύγκρισης για όλα τα υπόλοιπα. Μου μιλά, με γαληνεύει και χαρίζει σε ό,τι μαγειρεύω, σε ό,τι το αναμειγνύω, τη γεύση που θα έπρεπε να έχει η ζωή μου: νόστιμη, πλούσια, υγιεινή.
Λάδι με γεύση ποίησης
Το ελαιόλαδο του Navarino διακρίνεται για αυτές του τις αρετές: παίρνοντας μια μικρή μυρωδιά, βλέποντας τη λάμψη του πάνω στο μαρουλόφυλλο, ρίχνοντας μια κουταλιά ελαιόλαδο στα λαχανικά που έχω μαζέψει από τον κήπο μου μεταφέρομαι στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο ίδιο το Costa Navarino, όπου μια φορά είχα την τύχη να βοηθήσω και στη συγκομιδή της ελιάς. Είναι δύσκολο να μη σε διακατέχει η λυρικότητα και η ποιητικότητα για αυτό το όμορφο λάδι, επειδή κλείνω τα μάτια μου, εισπνέω την ποιότητά του και έχει από μόνο του τη γεύση της ποίησης».
Αλλά και η Αμερικανίδα σεφ, συγγραφέας και δασκάλα μαγειρικής Ντέμπορα Μάντισον, η οποία έχει αναγνωριστεί ως ειδήμων σε θέματα χορτοφαγικής διατροφής, ανάδειξης φρέσκων και τοπικών προϊόντων καθώς και στο κίνημα του slow food (σε αντιδιαστολή με το fast food, η κυριότερη αποστολή του κινήματος είναι η διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης), αποτελεί μεγάλη θαυμάστρια των μεσσηνιακών προϊόντων. Με περισσότερα από 10 βιβλία στο ενεργητικό της, αρθρογραφεί σε διεθνείς αναγνωρισμένους τίτλους, και έχει βραβευθεί από θεσμούς όπως το Andre Simon Memorial Prize, James Beard Foundation, International Association of Culinary Professionals.
Η κ. Μάντισον δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Στο Costa Navarino υπάρχει μια ασυνήθιστη δέσμευση στο τοπικό αλλά και παραδοσιακό φαγητό, όχι μόνο στο λάδι του αλλά και στο ξίδι, το θαλασσινό αλάτι, τα γλυκά του κουταλιού, τα κουλουράκια λαδιού, τις ελιές Καλαμών σε άλμη από μούστο και σε μια σειρά ακόμα από τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας που μπορείς να βρεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα με διάφορους τρόπους.
Μπορεί να περάσεις ημέρες μέσα στην άνετη πολυτέλεια ατενίζοντας τη θάλασσα του Ιονίου και επιπλέον να φας καλά σε ένα συγκρότημα που παράγει και χρησιμοποιεί το δικό του ελαιόλαδο. Σπάνιο, πράγματι, αλλά σίγουρα κάνει τον κόσμο πιο γευστικό και ενδιαφέροντα αυτή η προσπάθεια που γίνεται στο Costa Navarino».
ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ -ΕΘΝΟΣ