2.2.13

Τα σχολεία της Μεσσηνίας που κάνουν σχολικούς κήπους αδερφοποιούνται με σχολεία της Αθήνας και της Αττικής

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης: "Σχολεία με κήπο" της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου( εκπαιδευτικοί  και περιβάλλον) , που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 παρακολούθησαν στην Αθήνα 33 εκπαιδευτικοί σεμινάριο επιμόρφωσης στο ΚΠΕ Λαυρίου. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς της Δυτικής Αττικής και της Γ' Αθήνας και έκαναν αδερφοποιήσεις σχολείων. Έτσι όλη την υπόλοιπη χρονιά οι μαθητές θα σχεδιάζουν κοινές  δράσεις , που θα αφορούν τους σχολικούς κήπους.

Μια ιστορία θα σας πω…
Την Κυριακή το βράδυ, στις 27 Ιανουαρίου 2013, η πρώτη συνάντηση των δικτύων των σχολικών κήπων έγινε πραγματικότητα κι άφησε σε όλους μας μια απέραντη χαρά. Μέσα σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο κλίμα που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στο 8ο ΔΣ Χαϊδαρίου συναντηθήκαμε 80 συνολικά εκπαιδευτικοί από 3 δίκτυα, ένα από την Πελοπόννησο και δύο από την Αττική, 3 δίκτυα που έχουν κοινό σκοπό να πραγματοποιούν προγράμματα και δράσεις για τους σχολικούς τους κήπους. Είναι το δίκτυο «ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ» που συντονίζει η ΠΕΕΚΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, το δίκτυο «ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΟΥ», που συντονίζουν οι υπεύθυνες ΠΕ Α/βάθμιας και Β/βάθμιας της Γ΄ Αθήνας και το δίκτυο «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ» που συντονίζει η υπεύθυνη ΠΕ Α/βάθμιας Δυτικής Αττικής.
Η ανάγκη να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας, αλλά και να κάνουμε γνωστή τη χαρά τη δική μας και των μαθητών μας μίκρυνε τις αποστάσεις. Η διάθεση των εκπαιδευτικών για συνεργασία και η ανάγκη για επικοινωνία πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Έτσι περάσαμε μαζί τρεις ολόκληρες ώρες με μυρωδάτο καφέ και κεράσματα, προβολές και παιχνίδια, γέλια και κουβεντούλα, που οδήγησαν σε γνωριμίες και αδελφοποιήσεις. Τα οράματα για τους κήπους μας που μοιραστήκαμε μάς έδωσαν την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε μέσα στο πλήθος αυτούς με τους οποίους ταιριάζουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε σε βάθος χρόνου. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και μέιλ, ιδέες και σχέδια για επικοινωνία των μαθητών μας, δώσαμε υποσχέσεις για συναντήσεις και ταξιδάκια. Κάναμε αδελφοποιήσεις σχολείων της Αττικής με σχολεία της Πελοποννήσου, αδελφοποιήσεις μεταξύ σχολείων των διευθύνσεων της Αττικής, αλλά και μεταξύ σχολείων της ίδιας διεύθυνσης που βρίσκονταν τόσο κοντά και όμως τόσο καιρό δεν είχαν βρει δίαυλο επικοινωνίας. Οι ζωντανές φωτογραφίες από τις δράσεις των σχολείων της Πελοποννήσου μάς ξεσήκωσαν, οι όμορφες κατασκευές-φυτώρια από τα σχολεία της Αττικής μάς ενέπνευσαν, η σύντομη εισήγηση της Μυρτώς Φοίφα για την οργανική γεωργία μάς άνοιξε την όρεξη για ταξιδάκι γνωριμίας με το Κτήμα Φοίφα στην Καλαμάτα, όπου εφαρμόζεται η φυσική και παραδοσιακή καλλιέργεια και αναπτύσσει δράσεις για συνοικιακή κομποστοποίηση στην Καλαμάτα.
Η καταπληκτική αυτή βραδιά έκλεισε με δωράκια. Η ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου μοίρασε στα σχολεία της Αττικής ένα ωραίο δεματάκι με σπόρους από τοπικές ποικιλίες λαχανικών και οι μαθητές του 8ου Δ.Σ. Χαϊδαρίου έστειλαν το δικό τους μήνυμα– χαιρετισμό, πάνω σε ένα χειροποίητο λουλούδι,  στους συμμαθητές τους  που ζουν στην Πελοπόννησο.
Αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση να «βρισκόμαστε» συχνά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τηλεφωνικά, μέσα από τις δημοσιεύσεις στα ιστολόγιά μας, με ιστορίες που ταξιδεύουν και πολλούς άλλους ευφάνταστους τρόπους.


Ίσως είναι η πρώτη φορά στην Π.Ε. που καταλήγουν δίκτυα σε τέτοια συνεργασία. Το ότι υπάρχουν τέτοιες οάσεις δράσης, σκέψης και πρακτικής  στην εκπαίδευση μάς γεμίζει αισιοδοξία ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν για τούτο τον τόπο. Εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών που παραβρέθηκαν σωματικώς και νοερώς ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Ανδρέα και τη Δήμητρα από το ΚΠΕ Λαυρίου που στηρίζουν επιστημονικά ολόκληρη την προσπάθεια και υποσχόμαστε… Η ιστορία αυτή να έχει σίγουρα συνέχεια!

Σίση Πλακονούρη, Πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου
Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη ΠΕ Α/θμιας Γ΄ Αθήνας
Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη ΠΕ Β/θμιας Γ΄ Αθήνας
Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη ΠΕ  Α/θμιας Δυτικής Αττικής

Να και ο κατάλογος των αδελφοποιημένων σχολείων:
·         16ο Δ.Σ. Ιλίου - Δ.Σ. Βέργας
·         18Ο Δ.Σ. Περιστερίου–5ο Δ.Σ. Ελευσίνας- 7ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         26ο Δ.Σ. Καλαμάτας – 5ο Δ.Σ. Μάνδρας
·         11ο Δ.Σ. Αιγάλεω – Δ.Σ. Μερόπης
·         9ο Δ.Σ. Ιλίου – 7ο Δ.Σ. Ιλίου – Ειδικό Δ.Σ. Ιλίου
·         4ο Δ.Σ. Αιγάλεω – 4ο Δ.Σ. Ασπροπύργου
·         Δ.Σ. Βαλύρας – 9ο Δ.Σ. Ασπροπύργου
·         4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – 5ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
·         10ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων – ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας
·         6ο Δ.Σ. Ιλίου – 6ο Γυμνάσιο Ιλίου
·         6ο Δ.Σ. Καματερού – 21ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου– ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου– 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
·         8ο Δ.Σ. Μεγάρων – 4ο Δ.Σ. Αγ. Βαρβάρας
·         4ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων – 6ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων - 4ο Δ.Σ. Ζεφυρίου 
·         8ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου – 14ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         24ο Νηπιαγωγείο Ιλίου – Νηπιαγωγείο Κοπανακίου
·         14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας – Νηπιαγωγείο Ερυθρών
·         16ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας – 6ο Δ.Σ. Ασπροπύργου
·         2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου – 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων – 24ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω
·         3ο Δ.Σ. Ν. Περάμου – 14ο Δ.Σ. Αιγάλεω
·         11ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου – 18ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         2ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου – 5ο Δ.Σ. Μεγάρων
·         8ο Δ.Σ. Πετρούπολης – 6ο Δ.Σ. Μεγάρων
·         2ο Δ.Σ. Ελευσίνας – 2ο Δ.Σ. Μαγούλας – 7ο Δ.Σ. Ελευσίνας
·         3ο Δ.Σ. Καματερού – 1ο Δ.Σ. Ν. Περάμου
·         7ο Δ.Σ. Αιγάλεω – 9ο Δ.Σ. Μεγάρων