25.2.13

Μητσοτάκης:Τα δανεικά για την Ελλάδα τελείωσαν

Αισθάνομαι πως με την έκδοση αυτή βοηθώ τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Με αυτό το βιβλίο ήθελα μόνο να "ενισχύσω" τη χώρα, γιατί πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο κρίσιμο, δήλωσε ο κ. Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του για την κυβέρνηση του 1990-1993.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η περίοδος 1990-1993 είναι ηθελημένα ξεχασμένη και αυτή η έκδοση επιχειρεί μια καταγραφή του έργου της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όταν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έγινε η μοιραία επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου του ελληνικού λαού μέσω του ανεξέλεγκτου δανεισμού. Πρώτη προειδοποίηση του τί θα ακολουθούσε έφθασε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τότε ακόμα και ο Α. Παπανδρέου επιχείρησε να "μαζέψει" τα πράγματα διορίζοντας τον Κ. Σημίτη υπουργό οικονομικών. Όταν ήρθε στην εξουσία η ΝΔ η Ελλάδα είχε ουσιαστικά πτωχεύσει, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή η κυβέρνηση όμως είχε ένα πλεονέκτημα: ¨Ότι εγώ δεν έδωσα καμία υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Αν δεν είχαμε πρόωρα ανατραπεί η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και η σημερινή κρίση πιθανόν θα είχε αποτραπεί, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τότε ακολουθήσαμε μια πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, μείωσης πληθωρισμού αλλά και αποκρατικοποιήσεων. Εδραιώσαμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και ενισχύσαμε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ.
 Μετά την πτώση της κυβέρνησης η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε το δρόμο της με την εξαίρεση την πρώτη τετραετία του Κ. Σημίτη.

Και η δική μας κυβέρνηση είχε αδυναμίες .Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα και δεν κοροϊδέψαμε τον ελληνικό λαό, σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως το κεντρικό πρόβλημα της χώρας ήταν το ίδιο τότε όπως και σήμερα. Το δράμα της Ελλάδας είναι ότι ο πολιτικός κόσμος δεν μιλά με ειλικρίνεια στο λαό. Δεν λέει την προφανή αλήθεια πως από εδώ και πέρα τα δανεικά τελείωσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με αυτά που παράγουμε, σημείωσε.

Η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, οι διαρθρωτικές αλλαγές που εμείς προωθήσαμε έχουν μείνει σχεδόν στάσιμες. Είναι κρίσιμο να προχωρήσει ταυτόχρονα ο περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο δήλωσε χαρακτηριστικά "πως δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους".

Με τους ρυθμούς που πηγαίνουμε σήμερα η χώρα δεν θα βουλιάξει αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να έρθει. «Πρέπει να επιταχύνουμε, γιατί η μάχη αυτή είναι μια μάχη επιβίωσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κυβέρνηση δήλωσε πως η σημερινή βουλή πρέπει να διαρκέσει 4 έτη. Η κυβέρνηση όμως πρέπει να αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα και να λύνει τα προβλήματα.

Η πολιτική παραμένει το πεδίο δράσης που μπορεί να αλλάξει με τρόπο μαζικό τη ζωή των ανθρώπων. Προϋπόθεση είναι ο λαός να μην παρασύρεται από εύκολες υποσχέσεις, "Για αυτό πρέπει να μάθετε να λέτε και να ακούτε το όχι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πειρασμός για τον εύκολο και σύντομο δρόμο πάντα υπάρχει αλλά δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς προσπάθεια.

"Όσο για εμάς, ας μας ορίσουν τα λόγια του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά :

«χρωστάμε εις όσους ήρθαν πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι. Οι νεκροί»", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.