21.3.13

Σόιμπλε: Η Κύπρος γνώριζε για το "κούρεμα" από το 2012

Έγγραφο- βόμβα διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο φαίνεται ότι ο κυπριακός πολιτικός κόσμος είχε -τουλάχιστον- γνώση για το προτεινόμενο "κούρεμα" των καταθέσεων, πριν από την απόφαση του Eurogroup.

Το έγγραφο, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο ΣΚΑΙ, διαβιβάστηκε στη γερμανική Βουλή από τον Β. Σόιμπλε και έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου 2013.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από το Eurogroup για την Κύπρο, δηλαδή το "κούρεμα" των καταθέσεων με σκοπό την εξασφάλιση 5,8 δισ. ευρώ, αποτελούσαν μέρος των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τη Λευκωσία και είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση Χριστόφια από τις 23 Νοεμβρίου του 2012.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου η τρόικα πέτυχε αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίζεται εάν συμφωνήθηκαν από κοινού ή επιβλήθηκαν μονομερώς από την τρόικα.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά ότι μέρος της συμφωνίας για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας, ήταν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και τελικά οι καταθέτες να συνεισφέρουν.

Δεν γίνεται πάντως λόγος για το όριο της συνεισφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά είχαν συζητηθεί σε ημερομηνίες πριν από τις κυπριακές εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Κύπρος ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν είναι καθόλου επιτυχημένο, επισημαίνοντας ότι διαθέτει έναν τραπεζικό τομέα με πολύ υψηλά επιτόκια και πολύ λίγες ρυθμίσεις και για αυτό βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ζητεί δε επιτακτικά τη μείωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 στο μέσο όρο της ευρωζώνης.

"Δεν φταίει κανείς άλλος παρά η ίδια η Κύπρος. Αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιζήσει", σημειώνει.

Ο ίδιος άλλωστε είχε πει ότι την πρόταση για "κούρεμα" των καταθέσεων για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ την είχε κάνει κυπριακή κυβέρνηση, κάτι που διέψευσε άμεσα η Λευκωσία.

Έμμεση διάψευση από τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες


Για "κραυγαλέο πολιτικό λάθος" της Μέρκελ και του Σόιμπλε έκανε λόγο ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ αναφερόμενος στο σχέδιο που προτάθηκε στην Κύπρο από το Eurogroup και καταλόγισε στη γερμανική κυβέρνηση ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

"Το πακέτο δημιουργήθηκε με τη σημαντική συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και την έγκριση της καγκελαρίου Μέρκελ. Η πρόβλεψη για συμμετοχή και των μικροκαταθετών προκάλεσε σοβαρή ανησυχία, η οποία επιδείνωσε την κρίση. Επρόκειτο για κραυγαλέο πολιτικό λάθος", δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φωνές που ασκούν επιρροή στην καγκελαρία, όπως ο εκ των πέντε "σοφών", Πέτερ Μπόφινγκερ, καταδίκασε την απόφαση για "κούρεμα" των καταθέσεων χαρακτηρίζοντας το "εξαιρετικά επικίνδυνο".

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για τα χρήματά τους".

Το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και μόνο από τα συμφραζόμενα μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη δική μας περίπτωση (τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα), μπορούμε να πούμε ότι το κλιμάκιο των δανειστών πολλές φορές μεταφέρει -και επιβάλει- τις βουλές του Βερολίνου, ιδιαιτέρως του κ. Σοίμπλε, ο οποίος έχει φανεί δογματικός και με εμμονές σε αρκετά θέματα.

Τώρα, για την περίπτωση της Κύπρου, είχε βάλει στο στόχαστρο το τραπεζικό της σύστημα.

Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν η τρόικα να έθεσε στην προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση το ζήτημα. Άρα -ακόμα και εάν διαφωνούσε- το σίγουρο είναι ότι γνώριζε τις προθέσεις ή αλλιώς τις αποφάσεις του Βερολίνου.

Είναι ένα ζήτημα το εάν ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για τις πρότερες συζητήσεις. Διότι, όπως είναι γνωστό, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η νέα κυβέρνηση διάψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής "κουρέματος" στις τραπεζικές καταθέσεις.

Βίντεο με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ