16.3.13

Το ναυάγιο του Ουλουμπουρούν και οι θησαυροί του !


ΕΠΡΕΠΕ να βρίσκεται στην ώρα του ο καλεσμένος στην προχθεσινή διάλεξη του Τούρκου καθηγητή Τσεμάλ Πουλάκ στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Η ανακάλυψη του  παλαιότερου  ποντοπόρου  πλοίο του κόσμου 
- Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού στο ναυάγιο του Ουλουμπουρούν»
. Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, με αρκετούς όρθιους που προσπαθούσαν να έχουν οπτική επαφή με το βήμα, διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα», στη μνήμη του ιδρυτή του Γιώργου Ραγιά.

Φέτος ο ιστορικός εκδοτικός οίκος γιορτάζει και μία στρογγυλή επέτειο της συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του που θα κρατήσει στη μνήμη του το κοινό μέσω ειδικής επετειακής έκδοσης. Στις σελίδες του εκτός από το ιστορικό του οίκου, που συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν κείμενα συνεργατών της «Μέλισσας» που δίνουν τη δική τους οπτική στην 60χρονη παρουσία του οίκου.  Η διάλεξη του Τσεμάλ Πουλάκ είναι η πρώτη από μία σειρά που θα πραγματοποιούν επιστήμονες διεθνούς κύρους και αφορούν την ελληνική ιστορία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, τομείς που καλύπτει ο εκδοτικός οίκος. Τον Τούρκο αρχαιολόγο που κατέχει τη θέση αναπληρωτή καθηγητή Ενάλιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, προλόγισε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Ντούμας. Το  ναυάγιο  ανακαλύφθηκε τυχαία το 1982 στο θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας στην περιοχή της Αττάλειας.

Για να ανασυρθεί από το βυθό αυτός ο θησαυρός από υλικά που μετέφερε κάποτε το καράβι χρειάστηκε μία δεκαετία (1984-1994) και 22.143 βουτιές «υποβρύχιων» αρχαιολόγων.
Το καράβι μήκους 15 μέτρων  πρέπει να κατασκευάστηκε στα τέλη του 14ου αι. π.Χ. και να ναυάγησε περί το 1305 π.Χ. 
Τα ευρήματα από το  ασύλητο ναυάγιο, αυτό το δώρο της ιστορίας στην εποχή μας, συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί μία πλήρη εικόνα για της εποχής του χαλκού για την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Το αμπάρι του περιείχε υλικά σχεδόν από όλους τους γνωστούς πολιτισμούς της εποχής. Μυκηναϊκά εγχειρίδια, αιγυπτιακά κοσμήματα, κυπριακά λυχνάρια, αμφορείς που κάποτε περιείχαν κρασί από τη Ρόδο. Φοινικικά λατρευτικά αγαλματίδια. Σουμεριακούς σφραγιδόλιθους.
Αντικείμενα από όποιο υλικό μπορούσε να κατεργαστεί ο άνθρωπος χρυσός, ασήμι, χαλκός, ελεφαντόδοντο, κοράλλι, πέτρα.
Και κάποια από αυτά  φανέρωσαν χρήσεις που δεν είχαν βρεθεί ενδείξεις για εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα οι δύο ορθογώνιες ξύλινες πλάκες, σκαλισμένες εσώγλυφα, που αποκαλύφθηκε ότι στο εσωτερικό τους χυνόταν κερί και χρησίμευαν ως σημειωματάρια.
Η  ξενάγηση έγινε πιο γλαφυρή από τον Τούρκο αρχαιολόγο με τις εικόνες από τα ευρήματα  που τη συνόδευαν στην ομιλία του.