22.3.13

Economist: «Πάντοτε έμοιαζε δύσκολο να σωθεί η Κύπρος, αλλά όχι κι έτσι...»

Την Κύπρο ημιβυθισμένη, ενώ καρχαρίες κόβουν βόλτες γύρω της, απεικονίζει ο Economist σε κύριο άρθρο του με υπέρ το δέον υπαινικτικό τίτλο:
«Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...».
Το βρετανικό περιοδικό καταγράφει το χρονικό της δύσκολης εβδομάδας που πέρασε, αναφέροντας:
«Πάντοτε έμοιαζε δύσκολο να σωθεί η Κύπρος, αλλά όχι κι έτσι... Από τις 147 τραπεζικές κρίσεις από το 1970, τις οποίες έχει εντοπίσει το ΔΝΤ, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες, άσχετα από τα ποσά που βρίσκονταν στις τράπεζες... Πλέον οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τυχόν εισβολές στις οικονομίες τους. Αποταμιευτές σε μέρη όπως η Ιταλία δεν έχουν ακόμα πανικοβληθεί. Αλλά αυτό ακριβώς θα πάθουν σε περίπτωση που προσπαθήσουν να τους ''σώσουν''».
Στηλιτεύοντας την κυπριακή πολιτική ηγεσία και το πλέγμα σχέσεων που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια με τη Ρωσία, το άρθρο παρ' όλα αυτά επισημαίνει:
«Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να γλιστρήσει προς την έξοδο του ευρώ. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Αλλά και για την Ευρωζώνη, αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο».
Για το περιοδικό, η καλύτερη λύση είναι μια αναθεώρηση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup.
Το εξώφυλλο του Economist  iefimerida.gr