5.4.13

Λίστα Λαγκάρντ: Παπακωνσταντίνου -Διώτη - Μπίκα "Καρφώνει " ο Βενιζέλος !

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, καθώς και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα, οι οποίοι εμφανίζονταν από τα e-mail που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή (από τον κ. Διώτη) να έχουν συνεννοήσεις για την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, «καρφώνει» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του. 
Η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ σε κλίμα ήρεμο, αντίθετα από τις εντάσεις, τους λεκτικούς διαξιφισμούς και τις απαξιωτικές εκφράσεις που χαρακτήρισαν την πρωινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι τού παρέδωσε το επίμαχο usb στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του, επιμένοντας ότι το παρέλαβε τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.
Επίσης, φέρεται να τόνισε με αφορμή τα επίμαχα e-mail ότι «κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για την διαχείριση της λίστας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με αγνόησαν». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από το περιεχόμενο των e-mail προκύπτει ότι «ο μόνος που δεν υπήρχε στην σκέψη και στην συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα ήμουν εγώ».
«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο κ. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο κ. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος» είπε επίσης.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διατύπωσε αιχμές για την πολεμική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με κατηγορούν ότι δεν ήθελα να αποκαλυφθεί η λίστα, για να προστατέψω συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες ή εκδότες, όπως ο κ. Μπόμπολας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «αν ήταν έτσι δεν θα έδινα στην Βουλή τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες, γιατί και στην λίστα εκείνη ήταν εκδότες, όπως η Μάνια Τεγοπούλου και ο κ. Μπόμπολας».
Η επεισοδιακή έναρξη της κατάθεσης το πρωί
Στο μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η έναρξη της κατάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προανακριτική Επιτροπή . Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαδικασίας, η συνεδρίαση διεκόπη μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο που είχε ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη στη διάρκεια των ερωτήσεων του κ. Κασιδιάρη, ο οποίος αποχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε έξω από την αίθουσα για να πιει έναν καφέ μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για προνομιακή μεταχείριση του κ. Βενιζέλου. «Κοιτάξτε προνομιακή μεταχείριση μάρτυρα» είπε.

Λίγο αργότερα ο κ. Βενιζέλος έκανε δήλωση στους δημοσιογράφους λέγοντας:

«Υπάρχει αυξημένη ένταση λόγω τεστοστερόνης, είναι θέμα ενδοκρινολογικό. Και σε κάθε περίπτωση η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ψυχιατρική προηγείται της ενδοκρινολογίας ή το αντίθετο».

Στη συνέχεια και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλίας Κασιδιάρης επέστρεψε στην αίθουσα και μίλησε απαξιωτικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τον «γελοίο και χοντρό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης τον ανακάλεσε στην τάξη και αυτός έξαλλος κτύπησε το μικρόφωνο και έριξε κάτω τα ποτήρια με συνέπεια ο πρόεδρος να τον αποβάλλει από τη συνεδρίαση.
Αντιπαράθεση με διαλόγους Ευ. Βενιζέλου – Ζωής Κωνσταντοπούλου 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρωινή συνεδρίαση, σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η κ. Κωνταντοπούλου ρώτησε τον Ευ. Βενιζέλο πόσους υπολογιστές έχει στο γραφείο του, για να λάβει την απάντηση «άπειρους».
Ωστόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλημένη από την στάση, που καθόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του έκανε παρατήρηση λέγοντας του:
«Σας παρακαλώ, όταν μου απαντάτε, κατεβάστε το πόδι σας».
«Η επανάληψη της ερώτησης είναι βασανισμός, βάση απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Και εσείς είστε ένας θηλυκός Ιαβέρης. Εδώ δεν είμαστε «γκρουπ θέραπι». Η Βουλή, κ. Κωνσταντοπούλου, δεν είναι ιδιόρρυθμη Μονή, αλλά κοινοβιακή», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος.
Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η αντιπαράθεσή τους συνεχίστηκε με πολύ πιο απαξιωτικούς, εκατέρωθεν, χαρακτηρισμούς.
Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι «συστηματικά μεθοδεύτηκε από την αρχή της συνεδρίασης να αποτραπεί η υποβολή ερωτήσεων που θα έφερναν τον κ. Βενιζέλο σε δύσκολη θέση. Από τις 10.30 έως τις 12.30 είχαμε μόνο αναφλέξεις, εκρήξεις και αντιπαραθέσεις».
Πρόσθεσε δε ότι: «Ο κ. Βενιζέλος, κατ' επανάληψη αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις ουσίας, που έχουν να κάνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, για την ακριβή διαδρομή του USB και των εκτυπώσεων, από την στιγμή που περιήλθαν στα χέρια του. Για πρώτη φορά αλλάζει τον χρόνο και την ώρα της ημέρας, κατά την οποία φέρεται ή ισχυρίζεται ότι αναζήτησε το USB, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Διώτη, την 1.10.2012».
Και η κ. Κωνσταντοπούλου κατέληξε: «Ροκανίσανε το χρόνο για να μην υποβάλλω ερωτήσεις, καθώς γνώριζαν ότι το απόγευμα δεν θα μπορώ να παραστώ στην επιτροπή. Αν υπάρξει υπόθαλψη και σε αυτό το στάδιο, τότε όλες οι μάσκες θα έχουν πέσει».
Βουλή: Έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προέδρων για τη συμπεριφορά Κασιδιάρη στην Προανακριτική, ζητούν 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Την έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η στάση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τη λειτουργία της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Απόστολος Κακλαμάνης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Ιωάννης Μανιάτης.
Παράλληλα, σε γραπτή δήλωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου κατηγορεί τον Ηλία Κασιδιάρη για ναζιστική ιδεολογία. «Η συμπεριφορά του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ήταν αντιδημοκρατική, θλιβερή και χυδαία, απόρροια της ναζιστικής ιδεολογίας του. Προφανώς ο κ. Κασιδιάρης δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με τη Λίστα Λαγκάρντ και την απόδοση δικαιοσύνης», τονίζει ο κ. Οικονόμου.
Πρόταση μομφής της Χρυσής Αυγής κατά του Χρ. Μαρκογιαννάκη- Αντιπαράθεση Χρ. Παππά με Άδ. Γεωργιάδη
Την πρόταση μομφής της Χρυσής Αυγής κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.
Υποστηρίζοντας πως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης «απαγόρευσε την κατάθεση ερωτήσεων από τον συναγωνιστή Ηλία Κασιδιάρη», ο κ. Παππάς υποστήριξε πως «ο κ. Βενιζέλος, μέσα στην αίθουσα αυτή, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται στο απυρόβλητο»- και κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως προστατεύει τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και Βενιζέλο: «Προστατεύετε ενόχους, πλαστογράφους, κλέφτες, απατεώνες. Για ΄μας αυτοί οι άνθρωποι είναι ένοχοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Να κάνει υπομονή ο λαός. Με υπομονή και αγώνα θα έρθει η ώρα της δικαίωσης, η ώρα της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Παππάς.
«Οι ποινές στον κ. Κασιδιάρη δεν δόθηκαν, επειδή κάποιοι φοβούνται τις «φοβερές» ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία διατηρεί το δικαίωμά της να στείλει άλλον βουλευτή στην Επιτροπή», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ). «Ο κ. Κασιδιάρης δεν είχε πάρει καθόλου τον λόγο, ούτε έκανε ερωτήσεις στον κ. Βενιζέλο, αλλά προχώρησε σε απίστευτα υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Βενιζέλο κι άλλα μέλη της Επιτροπής, πέταξε ένα ποτήρι και έσπασε το μικρόφωνο. Και γι' αυτό η Επιτροπή τού επέβαλλε συγκεκριμένα μέτρα και καταδίκασε αυτήν τη συμπεριφορά. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά- και είναι πάρα πολύ κρίμα που δεν υπήρχε κάμερα, για να δουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής τι κάνουν οι βουλευτές τους στη Βουλή», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρατηρώντας πως «η Δημοκρατία δεν φοβάται τους χρυσαυγίτες και τους τραμπουκισμούς τους».
«Τρέμετε εσείς, οι προστάτες του Ε. Βενιζέλου» ανταπάντησε ο Χρήστος Παππάς.
«Θα έχει όντως εξαιρετικό ενδιαφέρον να βγουν στη δημοσιότητα τα ηχητικά πρακτικά της Επιτροπής για να φανεί πως ήσασταν απ' τους λίγους υποστηρικτές του Ε. Βενιζέλου» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη «κανάρα της πολιτικής που πάει από κλουβί σε κλουβί».
«Εξήντα οκτώ βουλευτές έχουν αλλάξει κόμμα. Εγώ παραιτήθηκα απ' τη βουλευτική μου έδρα και εξελέγην με σταυρό απ' τους πρώτους», απάντησε ο Α. Γεωργιάδης.
«Κανείς δεν υπερασπίστηκε τον κ. Βενιζέλο ως πολιτικό. Υπερασπιστήκαμε όλοι τη Βουλή, από πράξεις του κ. Κασιδιάρη, που δεν ταιριάζουν ούτε σε χαμαιτυπείο», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης της Επιτροπής.
«Θα πρέπει να απομονώσουμε τέτοιες συμπεριφορές σαν της Χρυσής Αυγής. Η Δημοκρατία είναι ανεκτική αλλά όχι ανήμπορη», παρατήρησε αργότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
Τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λειτουργία της Προανακριτικής ζητά ο Απ. Κακλαμάνης με επιστολή του προς τον Ευ. Μεϊμαράκη
Μείζον θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί άμεσα τόσο στην Διάσκεψη των προέδρων όσο και στην Ολομέλεια, χαρακτηρίζει τα σημερινά επεισόδια στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ο κ. Κακλαμάνης κάνει λόγο για συμπεριφορές που ντροπιάζουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς τονίζοντας ότι από ορισμένα μέλη της Επιτροπής, έχουν ξεχαστεί οι λόγοι για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και έχει συσταθεί η Προανακριτική.
«Φοβούμαι ότι έχουν ξεχαστεί από ορισμένα μέλη της Επιτροπής, που πρωτοστατούν σε πάσης φύσεως ασχήμιες εντός και εκτός αιθούσης όπως συνέβη σήμερα με την άθλια συμπεριφορά τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο», επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει: «Με ευθύνη των μελών αυτών ευτελίζεται κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και θεσμικής υπευθυνότητας. Οι εργασίες της έχουν καταντήσει πλέον ένα πολυθεματικό σήριαλ που καλύπτει τις ανάγκες σε «φθηνό» πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών αλλά και σε ελαφρά θεματολογία των αναγκών των θερινών επιθεωρήσεων».
Και καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης: «Φοβούμαι, εξ αντικειμένου, τη συγκάλυψη της μεγάλης διαρροής πολλών δισ. ευρώ, νομίμων ή μη καταθέσεων, σε πλείστες όσες τράπεζες του εξωτερικού κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011».