17.5.13

Κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων σε 10 μέρες !

Σε διάστημα 10 ημερών θα πρέπει να αποδίδουν οι τράπεζες στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας που παρατηρείται στην είσπραξη παλαιών κυρίως οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο. 
Σύμφωνα με τους Μνημονιακούς στόχους, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τη διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων το Δημόσιο διασφαλίζει τα συμφέροντά του. 
Το μέτρο εφαρμόζεται σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και καταθετικούς λογαριασμούς.
 Στις περιπτώσεις μισθών και συντάξεων το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Πλέον οι τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου στους λογαριασμούς τους με την προθεσμία να ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση των δεσμευμένων ποσών δεν θα τηρείται άλλη ειδική διαδικασία. Δηλαδή εάν κάποιος οφείλει 15.000 ευρώ το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρα τρίτων του μισθού που του κατατίθεται στην τράπεζα. Οι τράπεζες σε δέκα ημέρες θα πρέπει να αποδώσουν το σχετικό ποσό της οφειλής.
Σε έγγραφο του υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει επίσης ότι: «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».
Ο κ. Μαυραγάνης, ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του στο πλαίσιο ενίσχυσης και εντατικοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες.
Στο μεταξύ ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι το 2014 θα είναι έτοιμο το περιουσιολόγιο. Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πιστής καταγραφής των ακινήτων, ενώ η δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να στηρίξει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο αφορά τη δήλωση για πρώτη φορά όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα αν φορολογούνται, αν απαλλάσσονται, αν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικά φορολογούμενα.