22.5.13

Η κρίση αλλάζει και τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων με θύματα τις γυναίκες

Θύματα της οικονομική κρίσης είναι οι
Ελληνίδες καθώς τρεις στις δέκα γυναίκες αποτελούν πλέον τον… οικιακό σάκο του μποξ, επάνω στον οποίο εκτονώνεται το στρες, η πίεση, το άγχος λόγω οικονομικής ή εργασιακής ανασφάλειας ή ανεργίας που βιώνουν οι άνδρες τους.

Η σωματική και λεκτική κακοποίηση αλλά και η σεξουαλική ταπείνωση  τείνει να γίνει… ρουτίνα στα σύγχρονα ζευγάρια, με τις γυναίκες- «θύματα» να  αποδίδουν στον οικονομικό ευνουχισμό των συντρόφων/ συζύγων τους τα κάθε είδους ξεσπάσματα εις βάρος τους. Οι δράστες της ενδοοικογενειακής βίας σήμερα δεν είναι υπεράνω υποψίας όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, απεναντίας θεωρούνται προβλέψιμοι από τους ειδικούς: είναι άνδρες άνεργοι και σε κακή οικονομική κατάσταση, και επιπλέον στην πιο παραγωγική τους ηλικία, 35 έως 45 χρόνων.

Τα στοιχεία τηλεφωνικής έρευνας της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου για την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην προσωπική και ερωτική ζωή των Ελλήνων είναι αποκαλυπτικά. Το δείγμα αποτέλεσαν 600 άνδρες και 400 γυναίκες.

Αύξηση έως και 47% καταγράφεται στα κρούσματα βίας (σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής) τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. 

Αρνητικοί πρωταγωνιστές των κρουσμάτων είναι άνεργοι άνδρες με έντονο εργασιακό στρες, με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και με χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα.
«Μια κοινωνία που παίρνει από τους άνδρες τη φωνή, τον ανδρισμό και την πανοπλία του προστάτη της οικογένειας, τελικά, τους αφήνει  ταπεινωμένους, δειλούς, γονυπετείς, χωρίς φωνή, χωρίς φαλλό, ευνουχισμένους. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα γίνουν και βίαιοι» λέει  ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Σε ό,τι αφορά στη μορφή βίας που εκδηλώνουν οι άνδρες τα μελανά πρωτεία έχει η λεκτική βία (αναφέρεται στο 72% των περιστατικών). Ακολουθεί ο οικονομικός εκβιασμός (ποσοστό 59%), η σεξουαλική ταπείνωση (55%), οι ξυλοδαρμοί (23%) και οι βιασμοί (18%), ενώ στο 8% των κρουσμάτων  αναφέρεται και ελαφρύς ή σοβαρός τραυματισμός.

Το οικονομικό «προφίλ» των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους, μαρτυρά ότι η φτώχεια φέρνει (και) βία, καθώς σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες που άσκησαν βία στη σύζυγό τους ήταν άνεργοι και το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει όμως και ποσοστό 17% που παρότι εύρωστοι οικονομικά, κακοποίησαν τη σύντροφό τους.

Κατά τους ειδικούς, η σεξουαλική βία κρύβει και σεξουαλική ανικανότητα. Μεγάλη μερίδα του δείγματος δήλωσε ότι έχει μειωθεί δραματικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, έως και 34% λιγότερο τους τελευταίους μήνες. Επτά στους δέκα άνδρες δήλωσαν ότι το μνημόνιο έχει επηρεάσει λιγότερο ή περισσότερο, αλλά πάντως αρνητικά την σεξουαλική τους ζωή. Όπως σχολιάζει ο κ. Κωνσταντινίδης,  «η οικονομική κρίση γίνεται αυτόματα κοινωνική και πολιτιστική, κτυπώντας κυρίως το ανδρικό φύλο που έχει ταυτίσει την ρώμη, το χρήμα και το σεξ σαν απόλυτες δυνάμεις της αρρενωπότητας. Η σεξουαλική βία, ενδοοικογενειακά, είναι δείκτης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής αποσάθρωσης».

Η τηλεφωνική έρευνα, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης και το Μνημόνιο», παρουσιάστηκε πρόσφατα  στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Σεξουαλικής Υγείας PASSM στο Ντουμπάι.