18.6.13

Βρήκαν γιατί κάνει μεταστάσεις ο καρκίνος !

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα – ένα εύρημα που πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο.
Η έρευνά τους εστιάζεται στον μηχανισμό που εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με τα υγιή, προκειμένου να «ξεφύγουν» από την περιοχή όπου πρωτοαναπτύσσονται για να μετασταθούν σε άλλα σημεία.
Οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα καρκινικά κύτταρα επιστρατεύουν υγιή κύτταρα για να μπορέσουν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις στο σώμα, αλλά το πως γινόταν αυτό και πως θα μπορούσε να ελεγχθεί παρέμενε άγνωστο.
Όπως όμως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology» επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν αυτή την διαδικασία, χρησιμοποιώντας δύο είδη εμβρυϊκών κυττάρων: τα κύτταρα νευρικής ακρολοφίας (neural crest cells) και τα πλακοειδή κύτταρα (placode cells).
Τα κύτταρα νευρικής ακρολοφίας μοιάζουν με τα καρκινικά όσον αφορά την «χωροκατακτητική» συμπεριφορά τους (σ.σ. ο καρκίνος εισβάλλει τους παρακείμενους ιστούς για να μπορέσει να εξαπλωθεί).
Τα πλακοειδή κύτταρα, εξάλλου, επιτέλεσαν τον ρόλο των υγιών κυττάρων στην νέα έρευνα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν τοποθέτησαν κύτταρα νευρικής ακρολοφίας δίπλα στα πλακοειδή, τα πρώτα υπέστησαν μια «δραματική μεταμόρφωση» και άρχισαν «να κυνηγούν» τα δεύτερα. Την ίδια στιγμή, τα πλακοειδή εξεδήλωσαν μία συμπεριφορά «αποφυγής» των κυττάρων νευρικής ακρολοφίας.
Η όλη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι εξαρτάται από την παραγωγή ορισμένων χημικών μορίων από τα πλακοειδή κύτταρα, τα οποία προσελκύουν εκείνα της νευρικής ακρολοφίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρομπέρτο Μεγιόρ, από το Τμήμα Κυτταρικής & Αναπτυξιακής Βιολογίας του UCL, πιστεύουν ότι ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τα αληθινά καρκινικά κύτταρα, τα οποία «κυνηγάνε» και τελικά προσκολλώνται στα υγιή επειδή αυτά εκπέμπουν μόρια που τα προσελκύουν.
Όπως εξήγησε ο δρ Μεγιόρ, οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο δεν οφείλονται στην δημιουργία του πρώτου (πρωτοπαθούς) όγκου, αλλά στην εμφάνιση των μεταστάσεών του (δευτεροπαθείς όγκοι).
Τώρα, λοιπόν, που διαπιστώθηκε ότι το κλειδί για τις μεταστάσεις είναι τα χημικά μόρια που παράγουν τα υγιή κύτταρα, «θα είναι σχετικά εύκολο να επινοήσουμε φάρμακα που θα επεμβαίνουν για να αποτραπεί η προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων στα υγιή», εκτίμησε.
ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=17464&la=1