9.8.13

" ΔΕΝ υπάρχει πλέον λίπος"

"Είπαν ότι η κρίση θα τελείωνε το 2012, μετά το 2013 και τώρα μιλάνε για φως στο τούνελ το 2014. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Δεν υπάρχει πια λίπος" λέει ο άνεργος Χ. Προβέζης σε ρεπορτάζ του Guardian για τους πεινασμένους Έλληνες.

Η δημοσιογράφος του Guardian συνάντησε τον κ. Προβέζη στον Νέο Κόσμο και αυτός της περιγράφει την κατάσταση που βιώνει, λέγοντας επίσης ότι συχνά βλέπει ανθρώπους να μαζεύουν τρόφιμα αφού τελειώσει η λαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΜΚΟ που έχουν αναλάβει τη σίτιση των ανθρώπων που δεν έχουν τα μέσα να επιβιώσουν, αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων εξαρτώνται από τα συσσίτια.

Στη φτώχεια διολισθαίνουν με την ημέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι που κάποτε ανήκαν στη μεσαία τάξη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Αντώνης Αντάκης, τον οποίον ο Guardian συναντά σε συσσίτιο στην οδό Βεΐκου.

Ο κ. Αντάκης που έχασε τη γυναίκα του και έχει να συντηρήσει τρία παιδιά αναφέρει: "Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ερχόμουν εδώ δεν θα μπορούσα να ταΐσω τα παιδιά. Πριν τρία χρόνια, όταν είχα την δική μου επιχείρηση και δύο υπαλλήλους δεν μπορούσα καν να φανταστώ πως κάποια ημέρα θα βρισκόμουν στην κατάσταση αυτή".

"Τότε κέρδιζα 3.000 ευρώ το μήνα και το ψυγείο ήταν πάντα γεμάτο" προσθέτει.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κατάσταση των ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε επιδεινώνεται τον Αύγουστο καθώς οι εθελοντές των συσσιτίων και των ΜΚΟ που διανέμουν τρόφιμα γίνονται λιγότεροι καθώς πηγαίνουν διακοπές.

Για τον κ. Αντάκη ο Αύγουστος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας μέχρι στιγμής.

"Φοβάμαι πραγματικά ότι μία ημέρα δεν θα μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου" λέει ο 39χρονος που τώρα εργάζεται ως οδηγός ταξί βγάζοντας το πολύ 500 ευρώ το μήνα, "αν είναι τυχερός" όπως αναφέρει. "Δεν μπορείς με αυτά τα χρήματα να ζήσεις, να πληρώσεις λογαριασμούς και οφειλές και κάθε φόρο που σκέφτονται να επιβάλλουν" τονίζει.

Μεταφέροντας τη γενική εικόνα, το ρεπορτάζ του Guardian σημειώνει ότι η χώρα "σέρνεται" από τη μία δόση στην επόμενη, μέσα σε ένα κλίμα ήσυχης απελπισίας και ότι η πολιτική φτωχοποίησης που έχει προκληθεί μέσω αδυσώπητων περικοπών, αυξήσεις φόρων και απολύσεις - έχει αφήσει πίσω της ερείπια.

Μόνο η Εκκλησία δίνει καθημερινά φαγητό σε 55.000 ανθρώπους ενώ οι δημοτικές αρχές διανέμουν 7.000 μερίδες φαγητού σε συσσίτια. Εκπρόσωπος της Συνόδου, ο πατέρας Τιμόθεος, αναφέρει: "Κανονικά δεν θα κλείναμε αλλά οι γυναίκες που μαγειρεύουν εθελοντικά στις κουζίνες μας πρέπει κάποτε να ξεκουραστούν".

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Unicef, 600.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν στα όρια της φτώχειας, με τα μισά από αυτά να υποσιτίζονται.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Λάμπρος Κανελλόπουλος αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών που έχουν να κάνουν με την υγεία και την εκπαίδευσή τους.

"Ο κοινωνικός αποκλεισμός εντείνεται και αυτό το βλέπω περισσότερο στη μεσαία τάξη όπου τα εισοδήματα έχουν πληγεί περισσότερο από τις περικοπές", προσθέτει.

Διαβάστε το άρθρο στον Guardian