21.8.13

Οι πλειστηριασμοί τρόμαξαν Σαμαρά-Βενιζέλο και ...αναβάλλονται

Οι αντιδράσεις αποφασίστηκε να καμφθούν δια της αναβολής. 
Το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό των κομμάτων και υπό τον φόβο νέας κυβερνητικής κρίσης, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έκριναν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι καλό είναι να αναβάλουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά για την ουσία του επίμαχου ζητήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη την Τρίτη ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς και το χαρακτήρισε ως ένα ευαίσθητο θέμα. «Θέλω να δω προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε σύσκεψη μιας ώρας», είπε.

Ο Χατζηδάκης, ο Σκορδάς, ο Στουρνάρας

Το καυτό ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ήρθε στο προσκήνιο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που έχει «πάρει επάνω του» το θέμα. Αυτός που το ανακίνησε πρώτος, πάντως, είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που φέρεται διατεθειμένος να το πάει μέχρι τέλους.

Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την Τρόικα, ωστόσο η δημόσια αντιπαράθεση με τον τρόπο που γίνεται διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα για την παρέμβασή της υπέρ των κυβερνητικών ρυθμίσεων. Και περίπου σε δύο εβδομάδες η Τρόικα θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά για να προχωρήσει στη διαμόρφωση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και ήδη διαμορφώνονται εναλλακτικά σενάρια, καθώς και το «οικονομικό προφίλ» του δανειολήπτη που θα παραμείνει σε καθεστώς προστασίας.

Με βάση τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και πριν την απόφαση για αναβολή, η σχετική ρύθμιση αφορά τη μερική απελευθέρωση της προστασίας των «προβληματικών» δανειοληπτών πρώτης κατοικίας θα έλθει όσο το δυνατόν αργότερα, περί τον Νοέμβριο, αφού έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία, έχει διαμορφωθεί το προφίλ του μέσου δανειολήπτη και έχει οριστικοποιηθεί το εύρος της απελευθέρωσης.

Κυρίως όμως για να μην υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια αντιδράσεων διαφωνούντων βουλευτών της συμπολίτευσης, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύουσα απαγόρευση.

Το καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς

Το καθεστώς προστασίας ισχύει τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από το 2008. Υπάρχει λοιπόν η σκέψη από τον Ιανουάριο του 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει» το 2009 - επί της ουσίας, προσθέτουν, πριν από την κρίση - και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένας χρόνος.

Το 2015 θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 τα δάνεια του 2011 και ούτω καθ' εξής. Επίσης θα τεθούν κριτήρια όπως είναι το ύψος του δανείου, π.χ. θα μπορούν να παραμένουν σε καθεστώς προστασίας δάνεια μικρότερα των 150.000 ευρώ, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία ή κατοικίες μικρότερες των 120 τ.μ. ή 140 τ.μ. Δεν είναι μάλιστα απίθανος και ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων κριτηρίων.

Πιθανόν να υπάρξει και ρήτρα ανάπτυξης ως προϋπόθεση για το ξεκίνημα των πλειστηριασμών διότι, με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, το 2014 η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να διατηρείται επ' άπειρον το καθεστώς προστασίας των πλειστηριασμών.

iefimerida.gr