21.9.13

Καμιά επιδότηση σε αγρότες που δεν πληρώνουν εισφορές

Καμιά επιδότηση σε αγρότες που δεν πληρώνουν εισφορέςΤου ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Μπλόκο» στις επιδοτήσεις και στις ενισχύσεις (ακόμη και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ) χιλιάδων αγροτών που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ ούτε ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους προς τον Οργανισμό, βάζει η κυβέρνηση επιβάλλοντας την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας πριν από τη διεκδίκηση οποιασδήποτε επιδότησης ή, εναλλακτικά, το συμψηφισμό των οφειλών με τις ενισχύσεις, όπως προβλέπει από το... 2010 ο ν. 3863 ο οποίος, ωστόσο, παραμένει ανενεργός!
Το μέτρο - ισχυρό αντικίνητρο για τη μη καταβολή των εισφορών και τη συσσώρευση οφειλών, «κλείδωσε» σε σύσκεψη (την Πέμπτη) των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνη.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 619.259 ενεργών ασφαλισμένων, σχεδόν οι 4 στους 10 (το 37,3%) δεν καταβάλλουν καθόλου τις εισφορές που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί χρέη 525 εκατ. ευρώ και ο ΟΓΑ να... συνεχίζει να πληρώνει τις παροχές στους αγρότες και στους 740.260 συνταξιούχους μέσω της... κρατικής επιχορήγησης (δηλ. της γενικής φορολογίας). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ, η κρατική επιχορήγηση «αγγίζει» τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των «ενεργών» ασφαλισμένων το 2012 ήταν μόλις 236 εκατ. ευρώ και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου '13 δεν ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Με δεδομένα αφενός τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλουν περιορισμό των επιχορηγήσεων και αφετέρου την υποχρέωση των ασφαλισμένων και των εργοδοτών να είναι ασφαλιστικά «ενήμεροι» ή να ρυθμίζουν και σταδικά να εξοφλούν τις οφειλές τους, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν άμεσα οι «ανενεργοί» νόμοι που έχουν προβλέψει από το...1997 (ν. 2458) και το...2010 (ν. 3863/10) την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας και εναλλακτικά, αν δεν προσκομιστεί βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής, την παρακράτηση του συνόλου των οφειλών και την απόδοσή τους στον ΟΓΑ με συμψηφισμό στις περιπτώσεις αποζημίωσης ή δανειοδότησης ή επιχορήγησης ή επιδότησης. Δηλαδή το μέτρο θα εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιδοτήσεις του Δημοσίου και της Ε.Ε. αλλά και για δάνεια (από τράπεζες) και για αποζημιώσεις γεωργικής παραγωγής που θα ζητούν οι αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

«ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ» ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Για την αποκατάσταση της σχέσης ανταποδοτικότητας των εισφορών και των συντάξεων στον ΟΓΑ ήδη εφαρμόζεται η «αυτόματη» αύξηση των εισφορών μέσω της κατάταξης (ανά 3ετία) των ασφαλισμένων σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες καθώς οι περισσότεροι επέλεγαν τη χαμηλότερη για να πληρώνουν μικρότερα ασφάλιστρα. Στόχος είναι να καταργηθεί έως το 2020 ο «προνοιακός» χαρακτήρας του Ταμείου (και των συντάξεων).

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Στη διάρκεια της επταετίας 2007-2013 οι κατ΄ έτος επιδοτήσεις στους Ελληνες αγρότες έφτασαν τα 2,3 -2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις του (ελλειμματικού) ΕΛΓΑ. Η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 συνδέει τις ενισχύσεις με κριτήρια την έδρα και το είδος της εγκατάστασης, ανεξάρτητα δηλαδή από το είδος της καλλιέργειας που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

«Μάχη» για επιπλέον έσοδα από εισφοροδιαφυγή - οφειλές
Αγώνα... δρόμου για την αύξηση των μειωμένων, εξ αιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, εσόδων των Ταμείων μέσω του περιορισμού της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας (που κοστίζουν άνω των 6,5 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ σε ετήσια βάση) και της είσπραξης των συσσωρευμένων οφειλών από απλήρωτες εισφορές (οι οποίες φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ) κάνει το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτή τη βάση και παρά τις... αντιδράσεις που εκδηλώνονται:

  1. Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων απασχολουμένων εντείνονται. Ηδη υπό την... απειλή της επιβολής των νέων υψηλών προστίμων στο σύστημα «Εργάνη» καταγράφεται ρεκόρ προσλήψεων με καθεστώς μερικής απασχόλησης (αντί της μαύρης εργασίας, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου). Το συνολικό ύψος των προστίμων που μπορούν να επιβάλουν τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπη­ρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ για κάθε μη δηλωμένο στην κατάσταση προσωπικού εργαζόμενο φτάνει τα 10.550 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται με 500 ευρώ αν πρόκειται για ανασφάλιστο και με επιπλέον 5.000 ευρώ αν ο αδήλωτος και ανασφάλιστος είναι παράνομα απασχολούμενος αλλοδαπός.
  2. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) άρχισε να συγκεντρώνει τις βεβαιωμένες οφειλές που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Και από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για μεγαλο ? οφειλέτες. Να σημειωθεί ότι στο ΙΚΑ 350.000 χρωστούν 8 δισ. ευρώ (τα 6,5 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) και στον ΟΑΕΕ 379.844 έχουν βεβαιωμένες οφειλές 5,9 δισ. ευρώ.