19.9.13

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ-Η Χρυσή Αυγή τώρα σκοτώνει και Ελληνες !!!

Στην ριζοσπαστικοποίηση κοινωνίας και πολιτικής – εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης- που έχει δώσει τροφή σε επικίνδυνη «αναβάθμιση» της Χρυσής Αυγής από «κόμμα του περιθωρίου» σε κοινοβουλετική παράταξη με «αυξανόμενη επιρροή», αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου με αφορμή την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.
Η ανησυχία για τα φαινόμενα εξτρεμισμού εντείνεται και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.
Αναφερόμενο στην δολοφονία του 34χρονου, το αμερικανικό περιοδικό TIME, σημειώνει ότι ο 45χρονος που συνελήφθη ως δράστης, ομολόγησε όχι μόνο ότι διέπραξε τον φόνο, αλλά και ότι είναι μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, «ενός εξτρεμιστικού εθνικιστικού κόμματος που τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί από την αφάνεια (εξελισσόμενο) σε ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά κινήματα της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας.
Η εξαετής ύφεση και πάνω από τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας έχουν ριζοσπαστικοποιήσει την ελληνική πολιτική σκηνή…Η μέχρι πρότινος κινούμενη στο περιθώριο αντιμεταναστευτική Χρυσή Αυγή εξασφάλισε για πρώτη φορά πέρυσι, έδρες στο κοινοβούλιο και εξελίχθηκε στο τρίτο κατά σειρά κόμμα με την μεγαλύτερη επιρροή, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 15%.
Ο θάνατος του Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η φερόμενη βίαια δράση των ακροδεξιών στοιχίζει την ζωή σε έναν Έλληνα» τονίζει το TIME.
Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του 34χρονου αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το CNN, επισημαίνοντας ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα «εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα που διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης».
«Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Ευάγγελος Βενιζέλος...δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συμμορία εγκληματιών. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν επίσης φωνές που καλούν να εξεταστεί (το ενδεχόμενο) να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου...Ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, αρνήθηκε την εμπλοκή του κόμματος στην δολοφονία του Φύσσα, κάνοντας λόγο για ειδεχθές έγκλημα και υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται ένα τραγικό γεγονός για να πάρουν ψήφους και να διχάσουν την ελληνική κοινωνία» προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο στο δημοσίευμά του, το οποίο υπογράφει η Ελίντα Λαμπροπούλου.
«Μετά την έκρηξη της βίας στους δρόμους και οι διαδηλώσεις μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα του μουσικού, ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που πιθανώς να θέσει εκτός νόμου το κόμμα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο Guardian παραθέτει τις δηλώσεις του κ.Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει τα άρθρα του ποινικού κώδικα περί του τί συνιστά εγκληματική ομάδα, ενώ αναφέρεται και στις εφόδους της ελληνικής αστυνομίας σε γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή, που για πρώτη φορά κέρδισε έδρες στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012, έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι επιστρατεύει τη βία για περαιτέρω άνοδο των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις.
«Το τρίτο "μεγαλύτερο κόμμα και ταχέως αναπτυσσόμενη πολιτική δύναμη", η Χρυσή Αυγή κατέχει 18 έδρες στην Βουλή των 300 και φαίνεται ότι έχει ενδυναμωθεί από την λαϊκή οργή ενάντια στην οικονομική δυσπραγία», σχολιάζει ο Guardian.
«Σε μία ατμόσφαιρα που βρίθει θυμού, αβεβαιότητας και φόβου, η πολιτικά υποκινούμενη βία έχει κλιμακωθεί, με τους υπερεθνικιστές να ευθύνονται για επιθέσεις κατά κομμουνιστών, όπως την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που πρκαλεί έντονο προβληματισμό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μπορεί να χάσει τον έλεγχο ενός κόμματος που οι υποστηρικτές του βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες σε ένοπλο αγώνα στοχεύοντας στην ανατροπή ενός πολιτικού κατεστημένου, το οποίο κατηγορούν για τα δεινά της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.
Για κύμα βίαιων επεισοδίων μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή «ήρθε από το πουθενά και κατάφερε να αποσπάσει περίπου 7% των ψήφων στις εκλογές του 2012, εξασφαλίζοντας έδρες στην ελληνική βουλή. Κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δύναμή της έχει αυξηθεί περαιτέρω». Ορισμένα ρεπορτάζ, εκ των οποίων και κάποια που έχει μεταδώσει το BBC, αφήνουν να εννοηθεί «ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί στοιχείων στην ελληνική αστυνομία με την Χρυσή Αυγή» σημειώνεται στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.
Το BBC αναφέρεται τόσο στις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια που δήλωσε συγκλονισμένος από την δολοφονία, ενώ ο αρχηγός της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος καταδίκασε τον φόνο, αρνήθηκε την εμπλοκή της παράταξης και φέρεται να θεωρεί σύμπτωση το γεγονός ότι ο δράστης ήταν οπαδός του κόμματος.
«Χιλιάδες Έλληνες συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας χθες στο Κερατσίνι, για το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου καλλιτέχνη της χιπ-χοπ από οπαδό του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής…Πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό βίας στο οποίο εμπλέκεται η ΧΑ, από πέρυσι, όταν εξελέγη στην βουλή» γράφουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του κόμματος στην πολιτική σκηνή διχάζει, με αριστερά κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δείχνει «υπερβολική ανοχή».
Οι FT αναφέρονται και στις δηλώσεις του Χ. Σβόμποντα, προέδρου των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει ξεκάθαρα συμπεράσματα και να βρει προτάσεις για να αναχαιτίσει τις εξτρεμιστικές επιθέσεις, εξετάζοντας την πιθανότητα «να τεθεί εκτός νόμου» η Χρυσή Αυγή.
Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την δολοφονία και στις εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται η γαλλική Le Monde, ενώ φωτογραφικό ρεπορτάζ από τα επεισόδια φιλοξενούν τόσο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera όσο και η γαλλική Liberation.
«Η Χρυσή Αυγή που ποντάρει στην καλπάζουσα ανεργία και την σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θεωρείται ύποπτη για οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και πολλοί εκ των 18 βουλευτών της, διώκονται για βιαιοπραγίες. Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασαν με σφοδρότητα την δολοφονία του μουσικού…Ο φόνος καταδικάστηκε από πολλά συνδικάτα και απεργούς» σημειώνει μεταξύ άλλων η Liberation.