23.10.13

Χαιρετισμός ΓΓ ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου στο 1ο Πράσινο Συνέδριο ECOPOL

Στο Συνέδριο «Επιταχύνοντας τις πολιτικές Οικο-καινοτομίας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια και Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Αττικής, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στην ομιλία της,η Νάντια Γιαννακοπούλου συνεχάρη τους διοργανωτές και επεσήμανε ότι η θεματολογία του Συνεδρίου συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΚΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ΓΓ ΥΠΕΚΑ τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη αποτελούν στόχους σημαντικούς και διακριτούς για την Ευρώπη της βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας ως ΥΠΕΚΑ.
Το γενικότερο πλαίσιο που δουλεύουμε σήμερα στοχεύει στην ενιαία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αποβλήτων, με μια σειρά από μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες δράσεις:
-          Προγράμματα πρόληψης, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναχρησιμοποίηση και ελαχιστοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων.
-          Ενίσχυση και επέκταση της ανακύκλωσης, που σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, πρέπει να είναι πυλώνας της πολιτικής Ολοκληρωμένης διαχείρισης των Αποβλήτων στη χώρα μας.
-          Ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, που μειώνει την κατανάλωση τ φυσικών πόρων, περιορίζει την απόθεση των αποβλήτων σε χώρους τελικής διάθεσης και μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
-          Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με ενέργειες που ελαχιστοποιούν την ανάγκη διάθεσης σε χώρους ταφής.
-           

-         Υλοποίηση βασικών υποδομών του ΠΕΣΔΑ που λείπουν, με την κατάρτιση σχεδίων δράσης για κάθε επιμέρους περίπτωση.
-         Οριστική εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, τομέας στον οποίο ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, χάρη στη λειτουργία μηχανισμών υποστήριξης, χρηματοδοτικών εργαλείων και εργαλείων σχεδιασμού καθώς και στον επίμονο έλεγχο από πλευράς διοίκησης.
Η εθνική πολιτική για τα απόβλητα αποτελεί μέρος της πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, με την οποία διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και η ευημερία των πολιτών. Ως στόχο έχει τη μετάβαση σε μια οικονομία που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους, δημιουργεί ευκαιρίες στους υπόχρεους να μετατρέπουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε οικονομικές ευκαιρίες με καλύτερους όρους για τους καταναλωτές, μετριάζει τις πιέσεις στο περιβάλλον, δημιουργεί νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης και παράλληλα μειώνει το κόστος διαχείρισης, χάρη στη βελτίωση της αποδοτικότητας.
Κεντρικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι τελικός αποδέκτης των θετικών αποτελεσμάτων να είναι ο πολίτης