25.10.13

Σκουπίδια– Είναι πολλά τα λεφτά Πολίτη της Πελοποννήσου !!!

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ...ΧΡΥΣΟΣ !!!
 
Πόσο θα μας κοστίσει η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου από την  «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕΒΕ»

Η Περιφέρεια βάζει το χρήμα και η εταιρεία την …τεχνογνωσία !!!

Η υπόθεση του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρόη και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή του ,φέρνουν αλυσίδα αποκαλύψεων για το μεγάλο φαγοπότι που στήνεται στην «χρυσοφόρο βιομηχανία σκουπιδιών » της Πελοποννήσου
Ανατρέξαμε  στο παρελθόν όταν ακόμα δεν γνωρίζαμε τις προεκτάσεις και την …ουρά του θέματος  και δείτε τι ανασύραμε ... τώρα που το πρόβλημα το βρίσκουμε μπροστά μας !!!
Την Τρίτη, 30η Ιουλίου 2013,  παρουσία, τεσσάρων υπουργών, όλων των αντινομαρχών, των Προέδρων της ΠΕΔ και του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και βεβαίως, διευθυντικών στελεχών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»,η Περιφέρεια Πελοποννήσου  ανακοίνωσε με πανηγυρισμούς την επιλογή του προσωρινού αναδόχου και τόνισε την πρωτοτυπία του σχεδιασμού του και το χαμηλό κόστος που θα έχει η επιλογή του για τους δημότες.
Είναι όμως έτσι; Ας το δούμε με μία διαφορετική ματιά !
Πρόκειται για «το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ», αρέσκεται να διατυμπανίζει ο κ. Τατούλης.
Ξεχνά όμως να πει ότι, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με το ποσόν των 68,5 εκατομμυρίων ευρώ, με άγνωστη την τελική κεφαλαιουχική συμμετοχή της μέχρι την έναρξη λειτουργίας των μονάδων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ….«Ο ανάδοχος της Σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας για 28 έτη, σε χώρους που θα υποδείξει ο ίδιος, καθώς και την προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων κατά την περίοδο κατασκευής του Έργου».
 Έργα για τα οποία θα αμείβεται ξεχωριστά, προς 61 ευρώ ανά τόνο παραδιδόμενο από τους Δήμους σε χώρους μεταφόρτωσης που ο ίδιος θα επιλέξει θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί.
(Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τον τροφοδοτούν με 150.000 τόνους –τουλάχιστον- ετησίως και ότι η ανακυκλώσιμη μάζα θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη στον Περιφερειακό σχεδιασμό).
 Έτσι, ο τελικός αποδέκτης του κόστους διαχείρισης θα πληρώνει για έξοδα ανακύκλωσης, συλλογής και μεταφοράς από 30 έως 50 ευρώ ανά τόνο.
 Το συνολικό κόστος των 90 έως 110 ευρώ ανά τόνο θα μετακυλύεται στο δημότη, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει 3 φορές μεγαλύτερα Δημοτικά Τέλη από όσα χρεώνεται σήμερα.
Γράφαμε τότε
Τα σημεία εγκατάστασης των τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και των χώρων φιλοξενίας του δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης και προεπεξεργασίας, παραμένουν άγνωστα.
Έτσι επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων των Τοπικών κοινωνιών.
 Ακόμα και η Περιβαλλοντική αδειοδότηση θα δοθεί από το Υπουργείο και όχι την Περιφέρεια.
Παρά το γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ζητήσει τα σχετικά στοιχεία κατ΄επανάληψη, η Περιφέρεια αρνείται να το κάνει.
Δεν χάνει όμως ευκαιρία να αυτοπαρασημοφορείται μιλώντας για διαφάνεια που διακρίνει την πορεία των ενεργειών της οι οποίες κατέληξαν στην επιλογής της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής».
Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί, και αυτό προκειμένου να προετοιμασθεί η κοινή γνώμη, είναι ότι δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε μεθόδου –τεχνολογίας διαχείρισης, χωρίς να εξαιρείται η πυρόλυση.
Η πρώτη, εντυπωσιακά λιτή ανακοίνωση της Περιφέρειας που εκδόθηκε σχετικά με την επιλογή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει ως εξής:
Θέμα: «Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου»
«Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο την  εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ και αποτελεί πρότυπο για τα επόμενα 10 έργα ΣΔΙΤ που εξελίσσονται στον ίδιο τομέα. Μέσα από τη διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δεκαεννέα μόλις μήνες, επιτεύχθηκε μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου εξαιρετικά χαμηλή τιμή, υψηλότατες περιβαλλοντικές επιδόσεις  και μεγάλη ταχύτητα στην ανάληψη της ευθύνης της προσωρινής διαχείρισης από τον ανάδοχο».
Ακολούθησε μια ακόμη που αναφέρεται στην «φιέστα δημοσιοποίησης» που έγινε παρουσία 4 υπουργών και αποκάλυψε το τίμημα των 61 ευρώ.
Η ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, είναι πολύ πιο σοβαρή και αποκαλυπτική για ορισμένες καταστάσεις που αξίζει κανείς να ερευνήσει ή και να ασχοληθεί στο μέλλον.
Σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα.
«…Το ΥΠΕΚΑ έχει επενδύσει πολλά στο εγχείρημα αυτό, δεσμεύοντας από το ΕΣΠΑ 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της και τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών της….»
«…υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και πολλή δουλειά μέχρι την έναρξη των έργων διαχείρισης ….»
«…Ανοιχτά είναι σήμερα τα θέματα της περιβαλλοντική αδειοδότησης, της χωροθέτησης των έργων και της προσωρινής διαχείρισης των αποβλήτων μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού, όπως και η βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης ….»
«… η διαχείριση των αποβλήτων τίθεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης, δημιουργώντας επενδύσεις που ανοίγουν δουλειές, κι ελπίζουμε στο θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας ….»
«…η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εξυπηρετείται από σύγχρονες υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η ανεξέλεγκτη διάθεση, πρόχειρες λύσεις και μεταφορά εκτός Περιφέρειας κυριαρχούν ….»
«…Οι δήμοι της Περιφέρειας εξυπηρετούνται από ενεργούς Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης (ΧΑΔΑ) (25 ενεργοί, δηλαδή το 1/3 του συνόλου των ενεργών ΧΑΔΑ της χώρας), από προσωρινές λύσεις διαχείρισης (δεματοποιητές συμμείκτων σε Κρανίδι, Πύλο και Μολάους) και με νόμιμη ή μη μεταφορά απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις εκτός Πελοποννήσου ….»
«… Το ΥΠΕΚΑ πέραν των 100 εκατ. ευρώ που ήδη δέσμευσε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα στηρίξει και θα χρηματοδοτήσει νέες προτάσεις για προεπεξεργασία και προσωρινή διαχείριση, είτε μεταφορά και διάθεση σε νόμιμους αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής, σε συνδυασμό με την επέκταση και βελτιστοποίηση του έργου της ανακύκλωσης ….»
Ερώτημα
Α)Που θα βρεθούν  τουλάχιστον οι 150.000 τόννοι απορριμμάτων στην Μεσσηνία και στους δύο δήμους της Αρκαδίας  που αποτελεί ΟΡΟ και ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ λειτουργίας του Σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρόη 
Β) Μήπως η προϋπόθεση αυτή φέρει και τα σκουπίδια της Δυτικής Πελοποννήσου στην Μεσσηνία
Και ένα ακόμη Ερώτημα
Τι άλλες δουλειές έχει η ΤΕΡΝΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  και ιδιαίτερα σε Αρκαδία και Αργολίδα;