6.12.13

Διεύρυνση των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αποφάσισε τη διεύρυνση των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή. Το θέμα της διεύρυνσης ξεκίνησε με την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών που αρχικά υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο), συμπεριλαμβάνοντας την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία.
Η επίσημη ανακοίνωση της UNESCO ανέφερε: 
«Σύμφωνα με τον φάκελο που κατατέθηκε στην UNESCO από τις επτά χώρες, η Μεσογειακή Διατροφή –που προέρχεται από την ελληνική λέξη diaita (δίαιτα), που σημαίνει τρόπο ζωής- είναι ένα σύνολο ικανοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που κυμαίνονται από τη γη που παράγει προϊόντα μέχρι το τραπέζι, που περιλαμβάνει τις πρώτες ύλες, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τη διαδικασία διατήρησης και συντήρησης και κυρίως την κατανάλωση φαγητού. Είναι ένας μοναδικός τρόπος ζωής που καθορίζεται από το Μεσογειακό κλίμα και συνδέεται με τον πολιτισμό, την παράδοση, τις τοπικές γιορτές, κλπ…. Κάθε χώρα επέλεξε μια αντιπροσωπευτική κοινότητα: η Ελλάδα την Κορώνη, Ισπανία την Soria, η Ιταλία το Cilento,η Κροατία τα νησιά Hvar και Brac, η Κύπρος τον Αγρό, το Μαρόκο το Chefchaouen και η Πορτογαλία την Tavira».
Αυτές οι αντιπροσωπευτικές κοινότητες ανακηρύχθηκαν σε Εμβληματικές Κοινότητες, σφραγιδοφύλακες της Μεσογειακής Διατροφής, με στόχο τη διαφύλαξη και προώθηση όχι μόνο του διατροφικού μοντέλου αλλά και του πολιτισμού που αυτό εμπεριέχει.
Η προώθηση της διατροφικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της κοινωνικής ζωής, κατά της διαδικασίας διάβρωσης του διατροφικού μοντέλου που προκύπτει λόγω του σύγχρονου και ανθυγιεινού τρόπου ζωής, δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.
ΠΗΓΗ