5.12.13

Bloomberg: Oι Ελληνες κλέβουν ρεύμα για να επιβιώσουν


Bloomberg: Oι Ελληνες κλέβουν ρεύμα για να επιβιώσουν

Στις παράνομες επανα-συνδέσεις ρεύματος καταφεύγουν πολλοί Έλληνες που αδυνατούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα στην ΔΕΗ, γράφει το Bloomberg, κάνοντας λόγο για ένα «υπόγειο κίνημα» ηλεκτρολόγων που παρανόμως αποκαθιστούν την σύνδεση, μετά την διακοπή, για τους ίδιους, αλλά και για συμπολίτες τους.
Ο 55χρονος Κώστας Ιωαννίδης είναι άνεργος μεταλλουργός που όπως χιλιάδες συμπατριώτες του, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Χρωστά 2.700 ευρώ στην ΔΕΗ και δεν μπορεί να δώσει ούτε τα 150 ευρώ των μηνιαίων δόσεων που συμφώνησε με την εταιρεία. Όταν του έκοψαν το ρεύμα τον περασμένο Οκτώβριο- για δεύτερη φορά μέσα σε μία διετία- το επανασύνδεσε παρανόμως, γράφει το Bloomberg.
«Έχασα τον πατέρα μου και τον μικρότερο αδερφό μου και δεν θέλω να χάσω και την μητέρα μου. Η υγεία της μητέρας μου είναι πιο σημαντική από το να είμαι νόμιμος» λέει ο 55χρονος από την Θεσσαλονίκη.
Το να στερούνται ακόμη και το ρεύμα, είναι μια δοκιμασία που πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλοί από τους άνεργους Έλληνες που πλέον αντιστοιχούν στο 27% του ενεργού πληθυσμού, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι τους πρώτους εννιά μήνες του 2013, έγιναν 257.002 διακοπές ρεύματος, κάτι που έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα «υπόγειο κίνημα» ηλεκτρολόγων (επαγγελματικών και μη) που παρανόμως αποκαθιστούν τις συνδέσεις για τους ίδιους και για τρίτους. Περίπου ένα στα 10 νοικοκυριά θα επανασυνδεθεί φέτος χωρίς άδεια, σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Το Bloomberg χαρακτηρίζει την εν λόγω παράνομη πρακτική, τμήμα μιας ευρύτερης διαμαρτυρίας και αντίστασης σε όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζεται από «επιτροπές αλληλεγγύης» οι οποίες προσπαθούν να παράσχουν τα απαραίτητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ωστόσο, η κ. Μελίνα Καλαμπόκα, εκπρόσωπος του Διαχειριστή, προειδοποιεί ότι αυτές οι παράνομες επανασυνδέσεις έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις, ενώ η ίδια η κλοπή ρεύματος ενέχει όπως λέει «θανάσιμους κινδύνους» και τονίζει ότι «αυτές οι πράξεις είναι άδικες προς τους άλλους νόμιμους καταναλωτές».