12.1.14

Οι «άγγελοι» της γαλάζιας αυλής: Οι παράλληλοι βίοι των γκόλντεν μπόις της ΝΔ

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι κακές γλώσσες στη ΝΔ απέδιδαν στον Αγγελο Φιλιππίδη τη φαεινή ιδέα να πατήσει ο Κώστας Καραμανλής στον χλοοτάπητα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να αρχίσει τα σουτ με μια ομάδα εφήβων ποδοσφαιριστών.
Οι κάμερες θα κατέγραφαν τις ικανότητες του «ανθρώπινου και αθλητικού Καραμανλή», δημιουργώντας ένα έντονο κοντράστ απέναντι στον «λογιστή» Κώστα Σημίτη.
Το αποτέλεσμα ήταν, βέβαια, να βρεθεί ο Καραμανλής επί τρεις εβδομάδες με το πόδι στον γύψο, έπειτα από μια μεγαλοπρεπή πτώση στο κέντρο του γηπέδου.
Αλλά για τον Φιλιππίδη, ακόμη κι αν η δική του συμβολή στο περιστατικό απέχει από την πραγματικότητα, ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε στο γαλάζιο στρατόπεδο μια ιδιαίτερη σχέση του με τον Καραμανλή.
Η «ΤΡΟΪΚΑ». Σε πολιτικό επίπεδο η σχέση αυτή άρχισε να αναδεικνύεται μετά το 2004, όταν ο Φιλιππίδης είχε αφήσει την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και διεκδικούσε μια θέση αιχμής στον κυβερνητικό μηχανισμό.
Ηταν μέλος της «χρυσής τριανδρίας» – Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Σπύρος Κλαδάς και Αγγελος Φιλιππίδης – που καταγράφηκε στα γαλάζια χρονικά ως τα γκόλντεν μπόις της διακυβέρνησης Καραμανλή, ξεσήκωσε εσωκομματικές θύελλες και εξακολουθεί ακόμη να ταλαιπωρεί τη ΝΔ, όπως αποδεικνύεται από τις δικαστικές περιπέτειες του Φιλιππίδη με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το 2004 ο κολεγιόπαις Αγγελος Φιλιππίδης ήταν το πιο γνωστό μέλος της ομάδας λόγω της προεδρίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην οποία τον είχε τοποθετήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη (κατά την περίοδο 2000-2003).
Κατόπιν, τα πρωτεία σε ισχύ και προβολή πέρασαν στον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, κυρίως γιατί ο Μιλτιάδης Εβερτ -προκαλώντας το πρώτο σοβαρό πλήγμα στη «σεμνή και ταπεινή» εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή – είχε φρενάρει τις φιλοδοξίες Φιλιππίδη για είσοδο στον χώρο του τραπεζικού συστήματος.
Η θέση που εποφθαλμιούσε ήταν η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, αλλά η έκρηξη Εβερτ τον ανάγκασε να περιμένει έως το 2007, όταν τοποθετήθηκε τελικώς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο ΤΤ.
Με μια οργισμένη δήλωση, ο Μιλτιάδης Εβερτ είχε καταγγείλει τον Φιλιππίδη για πρωταγωνιστικό ρόλο στην απάτη με μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου, αναφέροντας μάλιστα χειραγώγηση των μετοχών της εταιρείας Κεράνης ΑΕ, και διαμήνυε στον Καραμανλή «να τον χαίρεται» εάν του έδινε το τιμόνι της Τράπεζας Αττικής.
Το βέτο Εβερτ περιόρισε τον Φιλιππίδη σε έναν άτυπο ρόλο μυστικοσυμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου, από κοινού με τους Χατζηεμμανουήλ και Κλαδά, οι οποίοι βρήκαν, πάντως, και μια θέση στον κυβερνητικό μηχανισμό – ο πρώτος ως διευθύνων σύμβουλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα και ο δεύτερος ως γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Εργων.
Μετά τις εκλογές του 2007, ωστόσο, η ομάδα κινήθηκε δυναμικά για να δικαιολογήσει τον τίτλο των γκόλντεν μπόις – ο Φιλιππίδης εφόρμησε στο ΤΤ, ο Κλαδάς στο ΣΔΟΕ και ο Χατζηεμμανουήλ ανέλαβε τον ΟΠΑΠ.
ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Παράλληλα, ενίσχυσαν τη θέση τους κοντά στον Καραμανλή και την πολιτική και εσωκομματική ισχύ τους, μετέχοντας και στην κλειστή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου που καθοδηγούσε την κυβερνητική δράση και αξιολογούσε ακόμη και τους υπουργούς.
Από πολλούς στη ΝΔ, άλλωστε, τους αποδίδεται το ξήλωμα των ανθρώπων του Γιώργου Αλογοσκούφη από την κρατική μηχανή, η οποία είχε ολοκληρωθεί με την αποπομπή του ίδιου από το υπουργείο Οικονομίας, τον Ιανουάριο του 2008.
Μια επιλογή του κ. Αλογοσκούφη, άλλωστε, τον Πάνο Τσουπίδη, είχε αντικαταστήσει και ο Φιλιππίδης στο ΤΤ.
Οι ίδιες κακές γλώσσες στη ΝΔ λένε ότι για να αποκτήσει ελευθέρας στο γραφείο του Καραμανλή ο Φιλιππίδης, όπως και τα άλλα γκόλντεν μπόις, φρόντισε να δημιουργήσει μια δυνατή σχέση με τον Γιάννη Αγγέλου.
Ο τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και διαχρονικό δεξί χέρι του Καραμανλή βρέθηκε αμέτρητες φορές στα «επίσημα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δίπλα στον Φιλιππίδη, ο οποίος είχε αναπτύξει στενές σχέσεις και με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.
Σε αυτό βοήθησε πιθανότητα και η Αμαλία Κυπαρίσση, η οποία από τις δημόσιες σχέσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε μεταπηδήσει στη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.
Οι πληροφορίες ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Φιλιππίδης είχε συζητήσει με τον Καραμανλή και το ενδεχόμενο μεταπήδησής του στη Βουλή, στην Ευρωβουλή ή σε έναν διεθνή οργανισμό (όπως στη θέση εκπροσώπου στο ΔΝΤ, που είχε καπαρώσει ο Χατζηεμμανουήλ), δεν επιβεβαιώνονται.
Εν αναμονή της συνάντησής του με τους ανακριτές ο Αγγελος Φιλιππίδης διαμηνύει  ότι «είχε πλουτίσει ήδη από το 1999». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν κινείται με στόχο να δικαιώσει, μια δεκαετία αργότερα, τον Μιλτιάδη Εβερτ, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η υπερασπιστική γραμμή του για τα αδιευκρίνιστης προέλευσης εκατομμύρια ευρώ που έχουν εντοπιστεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην αλλοδαπή, όπως τα περιγράφει το εισαγγελικό πόρισμα, θα επικεντρωθεί στα πρώτα οκτώ χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής, όπου εμφανίζεται να διευθύνει συμβουλευτικό όμιλο επιχειρήσεων σε «θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ. Στο ΤΤ ο Φιλιππίδης μετακίνησε και παλαιούς συνεργάτες και συμμαθητές από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ γνώριμός του από το ίδιο σχολείο υπήρξε και ο διάδοχός του Κλέων Παπαδόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του ανάβει φωτιές στο ΠαΣοΚ καθώς φέρεται ότι είχε διασυνδέσεις με την ευρύτερη οικογένεια Παπανδρέου.
Ο Φιλιππίδης αποφοίτησε το 1982, ενώ ο Παπαδόπουλος είχε προηγηθεί το 1980 και ήταν συμμαθητής τού πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εισηγήθηκε στη συνέλευση των μετόχων του ΤΤ την τοποθέτησή του στην επίζηλη θέση.
TA NEA