14.1.14

ΜΕΣΣΗΝΙΑ-Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των ποταμών !

Ολοκλήρωση έργου Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής  Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας:

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής  Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Παμίσου, Άρι, Λυγδού, Έπη, Καριά, Τζάνε-Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενα, Δεσπότη, Μουρτιά, Αρκαδικού, Νέδα, και Βελίκα» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη έκτη και τελευταία συνάντηση του παραπάνω προγράμματος. Αυτή  είχε ως σκοπό την ενημέρωση των ανωτέρω φορέων όσον αφορά τα συνολικά αποτελέσματα των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013. 
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλευράς, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Κ.. Γκρίτζαλης, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικοτεχνικών επιτροπών & των Επιτροπών παρακολούθησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τα συνολικά αποτελέσματα από τις 12 δειγματοληψίες που έλαβαν χώρα την περίοδο 2010-2013 και συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, των φυσικοχημικών αναλύσεων, των υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών και της βενθικής πανίδας στο δίκτυο των 19 σταθμών του ποταμών του Ν.Μεσσηνίας και της παράκτιας ζώνης του Μεσσηνιακού κόλπου.
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ορισμένων χημικών παραμέτρων (φαινόλες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και θρεπτικά άλατα) και δόθηκε έμφαση στους σταθμούς όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές, καθώς και τ’ αποτελέσματα της ταξινόμησης των σταθμών με βάση ορισμένους βιολογικούς δείκτες (BMWP, STAR_ICMi).  Το πρόβλημα όσον αφορά την ρύπανση των ποταμών της Μεσσηνίας εστιάζεται σε τμήματα των ποταμών Έπης, Δεσπότης, Μουρτιά, Λυγδού και Καρυά, καθώς και στον κάτω ρου του Παμίσου και του Άρη.
O Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σπουδαιότητα του εν λόγω έργου ,καθώς  τα παραπάνω αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την λήψη απαραίτητων μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλή κατάσταση σε όλα τα υδάτινα σώματα του νομού. Όπως ανέφερε ο κ. Αλευράς, ήδη δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Υγείας, Δ/νση Ανάπτυξης και Τμήμα Περιβάλλοντος) να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα και με σωστό προγραμματισμό και επιστημονικά κριτήρια, να συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για μια αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.