22.1.14

Θύματα εκμετάλλευσης οι Έλληνες "νεο-μετανάστες" στην Γερμανία

Ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρουν επαγγελματικά στη Γερμανία, έχουν οι Έλληνες μετανάστες που δεν διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία, μόρφωση και γνώσεις γερμανικών.
 Ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν και θύματα εκμετάλλευσης και μάλιστα από συμπατριώτες τους.

Οι "νεο-μετανάστες", όπως ονομάζεται η κατηγορία των απροετοίμαστων, ουσιαστικά, μεταναστών, " για να τους ξεχωρίζει κανείς από τους παλιούς, εκείνους που ήρθαν οργανωμένα στη Γερμανία τις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είχαν σπίτι, ασφάλεια και πάνω από όλα δουλειά με συγκεκριμένες απολαβές βάσει συμβολαίου", καταφεύγουν συνήθως, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, καταφεύγουν συνήθως σε εστιατόρια Ελλήνων, αλλά οι εμπειρίες δεν είναι πάντα θετικές.

Μάλιστα, σύμφωνα με Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, ο αριθμός των θυμάτων εκμετάλλευσης μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση, γύρω στους 5.000 για το 2011 και το 2012, σε ολόκληρη την Γερμανία και γύρω στους 1.000 για την Βαυαρία.

Ενώ, ενδεικτικά της κατάστασης, είναι και τα παραδείγματα Ελλήνων που παραθέτονται, οι οποίοι είτε δεν πληρώθηκαν για την εργασία τους, είτε πληρώθηκαν λιγότερο από ό,τι συμφώνησαν, είτε εργάζονταν ανασφάλιστοι. «Οι περισσότεροι παθόντες δεν θέλουν να μιλήσουν, δεν θέλουν να αναφέρουν ούτε το όνομά τους ή το όνομα του εστιατορίου γιατί φοβούνται τις απειλές των πρώην εργοδοτών τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, διευκρινίζεται, ότι όσοι φθάνουν στην Γερμανία, γνωρίζοντας τη γλώσσα, όχι μόνο πέφτουν στα μαλακά, αλλά είναι ευπρόσδεκτοι. Και ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν πολύ ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, σημαντική επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία, απορροφώνται άμεσα από τη γερμανική αγορά εργασίας σε περίοπτες θέσεις σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές εταιρείες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παγίδες και στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας

Την προσοχή και απέναντι στα διάφορα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, εφιστά η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, που προσπαθεί να παρεμβαίνει, προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια εκμετάλλευση. Όπως σημειώνει ο κ. Νίκος Αθανασιάδης, μέλος της Ομοσπονδίας, τα γραφεία αυτά υπόσχονται ελκυστικότερες συνθήκες -καλές αποδοχές, σπίτι και φαγητό στο εστιατόριο, ωστόσο συχνά κρύβουν παγίδες.

Μάλιστα, ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε τραγικά περιστατικά, όπως ενός ζευγαριού που το πέταξαν στον δρόμο, με -15 βαθμούς, μαζί με τα παιδιά τους, που δεν είχαν καν ζεστά ρούχα, καθώς και μιας γυναίκας που την έδιωξαν από εστιατόριο χωρίς καν χρήματα για να φάει.

"Να μη διανοηθούν καν να έρθουν, εάν δεν έχουν επαρκή γνώση της γλώσσας. Η παρουσία κάποιου συγγενή ή φίλου διευκολύνει πολύ. Έχει ακουστεί ότι οι Γερμανοί μοιράζουν λεφτά με το που γράφεται κάποιος στο γραφείο εργασίας. Αυτό δεν γίνεται αμέσως, αλλά μετά από 3 μήνες. Προσοχή σε αγγελίες μέσω διαδικτύου ή στις εφημερίδες που υπόσχονται παχυλούς μισθούς και ποτέ χρήματα προκαταβολή σε κανέναν για τα αεροπορικά εισιτήρια. Είναι 100% βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα χαθούν", εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική και η επικοινωνία με τα κατά τόπους ελληνικά προξενεία πριν πάρει κάποιος τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στη Γερμανία, καθώς αυτά έχουν τον τρόπο να κατευθύνουν σωστά τους ενδιαφερόμενους.

Βοήθεια στους Έλληνες μετανάστες, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, προσφέρει, επίσης και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου, η συντονίστρια του οποίου, κυρία Μαρία Οικονομίδου, περιγράφει την περιπέτεια ενός Έλληνα βοσκού, ο οποίος κατέληξε μάλιστα να ζει σε σπηλιές στην γερμανική πρωτεύουσα.

Στήριξη από τα Προξενεία

Τη βοήθειά τους στους Έλληνες μετανάστες, παρέχουν και τα προξενεία. Ειδικότερα, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, προσπαθεί να δώσει λύσεις σε όσους επιθυμούν να επαναπατριστούν, είτε υποδεικνύοντας φτηνούς τρόπους επιστροφής στην Ελλάδα, είτε γνωστοποιώντας στους παθόντες ότι υπάρχει διαδικασία δανεισμού από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των εισιτηρίων, εφόσον βέβαια είναι φορολογικά καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα.

Στο Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ, όπου επίσης καταφεύγουν πολλοί μετανάστες, οργανώνεται, με άλλους φορείς, δίκτυο εθελοντών οι οποίοι συμπαρίστανται στους νέους μετανάστες στα πρώτα τους βήματα. Επιπλέον, το Προξενείο έχει καταγράψει δικηγόρους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί κανείς, προκειμένου να προχωρήσει σε καταγγελία.

"Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει δώσει την ευκαιρία σε κυκλώματα να εκμεταλλευθούν την ανάγκη συνανθρώπων μας. Και αυτή η μορφή εκμετάλλευσης δε γνωρίζει σύνορα, ούτε εθνικότητα. Τέτοια κυκλώματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και καλή πληροφόρηση πριν κάποιος πάρει τις αποφάσεις του. Χρειάζεται προστασία των δικαιωμάτων και εφαρμογή της νομιμότητας και είναι σημαντικό ότι εθελοντές δικηγόροι ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία παρεμβαίνουν για αυτό το σκοπό, όταν διαπιστώνονται περιπτώσεις εκμετάλλευσης", δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επίσης, ο κ. Δελαβεκούρας, σημείωσε ότι φορείς του ελληνισμού καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να συνδράμουν αυτούς που έχουν ανάγκη, "η ελληνική κοινότητα Ντίσελντορφ και στελέχη ελληνικής καταγωγής της κοινωνικής υπηρεσίας Διακονία, έχουν ιδρύσει το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων, που συγκεντρώνει πολλές ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες του κρατιδίου. Το Δίκτυο, χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών του και με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου, παρέχει πληροφόρηση και βοήθεια, ενώ ένα αντίστοιχο Δίκτυο πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της Βεστφαλίας. Οι προσπάθειες αυτές όμως δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος" ανέφερε.