18.1.14

Kομπίνα με ψεύτικα ταξιδιωτικά πακέτα μέσω Facebook με λεία 50.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκαν, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τριάντα οκτώ (38) περιπτώσεις εξαπάτησης χρηστών του διαδικτύου, που αφορούσαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων», τα οποία διαφημίζονταν στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 31 και 59 ετών, για κατ’ επάγγελμα απάτη με υπολογιστή.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν εξαπατηθεί από άγνωστα άτομα, τα οποία χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», διαφήμιζαν ταξιδιωτικά «πακέτα» σε δελεαστικές τιμές. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, έπειθαν τους πολίτες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, χωρίς ωστόσο αυτά να πραγματοποιούνται.

Από το σύνολο των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι για την τέλεση των απατών, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά επτά (7) ιστοσελίδες στο «Facebook», οκτώ (8) τραπεζικοί λογαριασμοί και δέκα (10) τηλεφωνικοί αριθμοί.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν τόσο ο 31χρονος όσο και ο 59χρονος, ως οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και διοργανωτές των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων».

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), οι δύο ημεδαποί κατάφεραν στο χρονικό διάστημα από 23.07.2013 έως και 12.12.2013 να αποσπάσουν, από τουλάχιστον τριάντα οκτώ (38) πολίτες, συνολικό χρηματικό ποσό (49.795) ευρώ για τις απατηλές ταξιδιωτικές προσφορές που διαφήμιζαν στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, οι δύο δράστες για να πετύχουν το σκοπό τους δημιουργούσαν προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων στο «Facebook», μέσα από τα οποία διαφήμιζαν ταξίδια προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού (Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι κ.λπ.) με φθηνά «πακέτα» διακοπών.

Στη συνέχεια εισέπρατταν από πολίτες χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, ενώ έπειτα διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους και τα ταξίδια δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε την 15.01.2014, αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του 31χρονου στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένα (1) κινητό τηλέφωνο και μία (1) κάρτα SIM, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι ότι χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους προκειμένου να γίνεται δυσχερής ο εντοπισμός τους, όπως η απενεργοποίηση των προφίλ και η ενεργοποίησή τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καθώς και η συχνή μετονομασία τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπενθυμίζει συστήνοντας και προτρέποντας τους χρήστες του διαδικτύου:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.

• Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

• Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

• Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

(Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη). 
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
• Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr