28.2.14

Αγνόησε την αντιπεριφέρεια ο Δήμος Καλαμάτας

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου
Μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκευασμάτων φυτοφαρμάκων ήταν η σύσκεψη που προκλήθηκε από τον αντιπερειφερειάρχη Μεσσηνίας. Τέθηκαν τα ζητήματα της συλλογής και μεταφοράς των συσκευασιών που προκύπτουν από τη χρήση αγροχημικών στο χωράφι. Αναπτύχθηκε το παράδειγμα των δήμων της Θεσσαλίας, που με πρωτοβουλία και άλλων φορέων του Θεσσαλικού κάμπου αναπτύχθηκε μια πιστοποιημένη και πλήρως αδειοδοτημένη μέθοδος συλλογής και μεταφοράς τοξικών αποβλήτων που πριν είχαν εξουδετερωθεί στον αγρό. 
Τα παραδείγματα που δόθηκαν από τους διευθυντές γεωργικής ανάπτυξης κυρίους Κυριακόπουλο και Παρασκευόπουλο έπεισαν για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο κέντρο συλλογής σε δύο η τρεις περιοχές της Μεσσηνίας.
Δυστυχώς από την εκδήλωση έλλειπαν εκπρόσωποι του δήμου Καλαμάτας, ενός δήμου που αφενός διαχειρίζεται μια μεγάλη αγροτική περιοχή όπως αυτή του Μπουρνιά και αφετέρου έχει δημιουργήσει παράδοση στην ανακύκλωση και θα μπορούσε με τις υπηρεσίες του και την τεχνογνωσία του να προσφέρει πάρα πολλά στο σχεδιασμό και τη στήριξη αυτής της πρωτοποριακής προσπάθειας.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος δεν συνεργάζεται με την περιφέρεια. 
Πρόσφατα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα με τον καθαρισμό των υδατορεμάτων με αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης συνεργασίας και ανάληψης ευθύνης από το δήμο να πλημμυρίσει η λεκάνη του Άρι ποταμού και πολλές δεκάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα.  
Αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία να λύσουμε το οξύ θέμα της ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων υδάτινων αποδεκτών στην περιοχή μας, ο δήμος Καλαμάτας είναι απών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ τα ποτάμια της Μεσσηνίας εμφανίζουν αυξημένες τιμές ρύπων που προέρχονται από τη χρήση αγροχημικών και όλα αυτά μαζί με πλαστικά υπολείμματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα καταλήγουν στην  θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου.  
Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε γαλάζιες σημαίες το καλοκαίρι η θα ψάχνουμε για παραλίες χωρίς τα συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία μονάδων βιολογικής επεξεργασίας αλλά και την πλημμελή λειτουργία του βιολογικού Καλαμάτας.  
Γιατί δεν γίνεται τα ποτάμια να είναι μολυσμένα το χειμώνα και τη θερινή περίοδο η θάλασσα να είναι καθαρή.  Επιβάλλεται ο δήμος Καλαμάτας, ένας μεγάλος και σοβαρός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια αυτή και όχι να απαξιώνει τις πρωτοβουλίες της αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας.