Απεργούν οι παραγωγοί
Οι γλυκατζήδες του μπακλαβά, του σαραλί και του χαλβά στην
Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας κινδυνεύουν να
στερηθούν τα απαραίτητα για αυτούς τερψιλαρύγγια γλυκά αν οι συντεχνίες
των κατασκευαστών τους και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αποφασίσουν να
κάνουν «στάση εργασίας».
Επιτροπές μπακλαβαδοποιών από πολλές τουρκικές πόλεις βρίσκονται
από ημέρες στην Αγκυρα όπου συζητούν με αρμόδιους υπουργούς και
υπηρεσίες από τους οποίους ζητούν την «άμεση άρση της απαγόρευσης της
εισαγωγής φιστικιού». Το 2001 η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την εισαγωγή
φιστικιού για να προστατεύσει την (υψηλή) ποιότητα μιας ποικιλίας
φιστικιού που καλλιεργείται στη Νότια Τουρκία.
Οι ζαχαροπλάστες καταγγέλλουν ότι ενώ πέρυσι τέτοια εποχή το φιστίκι -
βασικό συστατικό του τουρκικού μπακλαβά κ.λπ. - κόστιζε περίπου 13 ευρώ
το κιλό, σήμερα κοστίζει πάνω από 25 ευρώ. Καταγγέλλουν επίσης ότι οι
παραγωγοί «έχουν κρύψει το φιστίκι και το πουλούν στη μαύρη αγορά ως και
30 ευρώ το κιλό».
tovima.gr/