1.3.14

«Πράσινο φως» για στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) επέτρεψε με ομόφωνη απόφαση τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται "με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας". Το αίτημα που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων "έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή". 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση. Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής της Ρωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση σήμερα για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα". "Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Στην Ουκρανία σπεύδει αύριο το πρωί ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας». Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει «μία στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας» συνιστά «μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία» της χώρας. Ο Χέιγκ ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει στα βήματα εκείνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και επίσης κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας. Συνέστησε μάλιστα στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Κριμαία με κάθε μέσο.

Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.